За „Границите на човешкия избор, пресечните точки на свободната човешка воля и съдбата, смирението, прошката, илюзията за грях и отказа да съдиш“ авторът на „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“ Мария Лалева разговаря с младши магистрати от България и Европа в Националния институт на правосъдието.

Писателката отговори на въпроси на бъдещи съдии и прокурори, участници в обменната програма за младши магистрати АЯКОС на Европейската мрежа за съдебно обучение, на която НИП е домакин за поредна година.

„Нетрадиционно ми е. Обикновено срещите ми са с българи, които са чели книгите ми. Но пък сред вас се чувствам защитена“, обърна се към аудиторията един от най-четените и най-продаваните български автори през последните години.

„Вселената се управлява от 5-6 закона и работи перфектно“, „Любов, отговорност и истина са синоними“ бяха част от житейските ценности, които писателката сподели с младшите магистрати от школите за съдебно обучение на Белгия, Франция, Германия, Австрия, Италия, Полша, Унгария и България. Лалева, която се определя като „човек, който владее хаоса и се губи в него“, ги посъветва да ценят преди всичко човека. 

Skip to content