За 14–та поредна година Европейската мрежа за съдебно обучение стартира от 15 до 19 май 2023г. международното състезание за младши магистрати ТЕМИС в унгарската столица Будапеща.

Младшите магистрати от Германия, Италия /2 отбора/, Гърция, България, Франция и Унгария представиха писмени разработки в областта на европейското правно сътрудничество по наказателни дела, направиха иновативни презентации и участваха в предизвикателни дебати за правото на ЕС.

Отборът на Националния институт на правосъдието – кандидатите за младши прокурори Гергана Миталова-Герон, Николай Недялков и Даниел Пеев, с ръководител постоянният преподавател Нина Янева, успешно и достойно представиха темата „Престъпления от омраза. Права на пострадалите. Способи за ефективно противодействие.“ Новаторското приложение – информационен уебсайт свързан с темата и разработен от отбора, събра одобрението на всички участници в състезанието, които го тестваха още по време на презентацията. Приложението е двуезично–на български и английски език /включително и за мобилни телефони/ и дава възможност на пострадалите от престъпление от омраза да потърсят съдействие, както от институциите, така и от неправителствените организации.

Skip to content