Драгомир Йорданов е новият директор на НИП

 

Управителният съвет на Националния институт на правосъдието (НИП) единодушно избра Драгомир Йорданов за приемник на доц. Пенчо Пенев, чиито мандат като директор на НИП изтече. Драгомир Йорданов бе досегашен заместник-директор на института.

На публичното изслушване на 28 март съперници му бяха две дами адвокати: Поля Стефанова Стоянова от София и Силвия Йорданова Пенева от Шумен.
 

Драгомир Николов Йорданов е роден на 28 септември 1967 г. в София. Завършил е Френската гимназия в столицата и право в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като младши съдия в Софийския градски съд и като наказателен съдия в Софийския районен съд до края на юни 1999 година. Той е един от създателите и първия изпълнителен директор на "майката" на днешния НИП – неправителствената организация Център за обучение на магистрати. От 2004 г. до вчера беше заместник-директор на НИП.

Специализирал е в Университет на Кентъки и Национален център за щатски
съдилища, Уилямсбърг, Вирджиния, САЩ; в Национален съдебен колеж, Рино, Невада и Университет на Финикс, Аризона, САЩ; в Европейския съд по правата на човека в Страсбург; в Националната школа на Магистратурата на Франция.

В продължение на две години (до 31 декември 2010 г.) е бил наказателен съдия в Косово, като участник в мисия на Европейския съюз за върховенството на закона в Косово ЕУЛЕКС (в този период е бил в отпуск от НИП).

Женен е и е баща на две деца. Владее отлично английски, френски и руски език.

 

*http://www.legalworld.bg - публикация от 29.03.2011г.

 

 

Трима кандидати за директор на НИП

 

На 28 март ще стане известен новият директор на Националния институт за правосъдие (НИП). С оглед изтичането на мандата на досегашния титуляр доц. Пенчо Пенев, в правните среди бяха спрягани всевъзможни имена за негов наследник през последните няколко месеца. В крайна сметка на 21 февруари Управителният съвет на НИП откри процедура за подаване на кандидатури за нов директор. На 22 март бяха обявени и претендентите. Трима ще представят концепциите си в устно, публично изслушване от 15.00 часа на 28 март (понеделник) в сградата на НИП в София, ул. Екзарх Йосиф № 14.

Това е поредният сблъсък в настаналото "Време изборно" за възлови постове, към които родните ни юристи проявяват нескрит интерес... и амбиции. Открита бе процедура за втори опит да бъде номиниран български кандидат за съдия в Общия съд в Люксембург. При първия опит, който приключи с фиаско на 29 ноември м.г., член на изборната комисия бе именно досегашният директор на НИП доц. Пенчо Пенев. Другата "зациклила" повече от година надпревара е за председател на Софийската адвокатска колегия – поредният трети рунд ще се проведе на 9 април.

Претендентите за бъдещ директор на НИП са две дами и един господин:

Драгомир Николов Йорданов е досегашният заместник директор на НИП от 2004 г. В продължение на две години до 31 декември 2010 г. е бил наказателен съдия в Косово, като участник в мисия на Европейския съюз за върховенство на закона в Косово ЕУЛЕКС (в този период е бил в отпуск от НИП). Завършил е Френската гимназия в София и право в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал е в САЩ и Франция. Владее отлично английски, руски и френски. Бил е наказателен съдия в Софийския районен съд, а в периода от 1999 г. до края на 2003 г. – изпълнителен директор на Центъра за обучение на магистрати – неправителствена организация, която в последствие прерастна в НИП.

Поля Стефанова Стоянова е адвокат от Софийската адвокатска колегия. Преди това е била експерт юрисконсулт в Министерство на икономиката, Министерство на търговията и туризма и в Министерски съвет. В периода 1986 – 1991 г. е градила кариера в Окръжния комитет на ДКМС в Ловеч. Притежава три магистърски образования – предучилищна педагогика във ВПИ – Благоевград, право в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград и по хомеопатия от Лондонски международен колеж по хомеопатия.

Силвия Йорданова Пенева е адвокат в Шумен от 2002 г. Преди това има 14-годишен стаж като съдия в Смолян и Шумен. Притежава магистратури по право от Софийския университет и по европейско управление от Нов български университет (НБУ). Специализирала е съдебна администрация в Националния център на щатските съдилища в САЩ.

 

*http://www.legalworld.bg - публикация от 24.03.2011 г

 

 

Обучението на магистрати е тема на международна конференция у нас

 

Диалогът за предизвикателствата, които стоят пред школите за обучение на магистрати в Централна и Източна Европа, ще допринесе за усъвършенстване на самото обучение.

Това изтъкна председателят на Върховния касационен съд и председател на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието Лазар Груев при откриването на Втората международна конференция на съдебните обучители от Централна и Източна Европа.

Проф. Груев акцентира върху това, че в България се провеждат както задължителното обучение на младши магистрати, така и текущо обучение на магистрати.

Председателят на ВКС изтъкна голямото значение на това обучение на фона на непрекъснатите промени в законодателството.

В двудневната международна конференция участват представители на държавите от Централна и Източна Европа.

Те бяха приветствани от директора на Европейската правна академия Волфганг Хойсел и от съдия

Проф. Груев акцентира върху това, че в България се провеждат както задължителното обучение на младши магистрати, така и текущо обучение на магистрати

 

* www.actualno.com

 

 

Обучават магистрати за съдебно изслушване на деца-жертви на насилие

 

Днес в Националния институт на правосъдието започва тридневно обучение за магистрати, свързано с децата-жертви на насилие в качеството им на свидетели в наказателни дела.

Част от темите, които ще бъдат засегнати по време на обучението, са: психологически портрет на пострадалото дете, методи и етапи за водене на разпит на деца-жертви на насилие, психологическа надеждност на показанията на дете-свидетел.

За лектори са поканени Мария Келер-Хамела и Йоланта Змарзлик, специалисти от фондация "Ничии деца", подготвящи съдии в Полша за работа с деца-жертви на насилие.

Партньори на НИП в организацията на семинара са сдружение "Институт по социални дейности и практики" (ИСДП), фондация ОАК и проект "Чуй детето".

Една от темите е свързана с психологическия портрет на пострадалото дете.

 

 

* www.actualno.com

 

 

Обучение по новия Граждански процесуален кодекс ще преминат 61 съдии

 

Двудневно обучение за съдии започва днес в Националния институт на правосъдието /НИП/ във връзка с предстоящото влизане в сила на новия Граждански процесуален кодекс /ГПК/, съобщиха от НИП.
Това е четвъртият от поредицата практически семинари по ГПК. В него ще участват 61 съдии. До края на годината се предвижда да се организират още няколко централизирани и десет регионални бучения, в които ще участват около 1200 съдии. Акцент в обучението ще бъде поставен върху основните принципи, залегнали в кодекса, производство пред първа и втора инстанция, особени искови производства, заповедно производство, граждански процес при приложимо Европейско право, посочват от института.

 

 

 

 

 

* www.focus – news.net

 

 

 

 

 

 

 

 

Разясняват на магистрати трансграничните престъпления

 

25 съдии и прокурори от цялата страна ще участват в тридневен семинар на тема "Трансгранични престъпления", който започва днес в Хасково. Срещата е организирана от Националния институт на правосъдието.

Основните проблеми, които ще бъдат засегнати, са прането на пари и контрабандата и трафикът на хора, съобщиха за Haskovo.info от института.

Лектори на обучението ще бъдат съдията във Върховния касационен съд Елена Величкова, д-р Росанка Венелинова, проф. Петко Дончев, Христо Крачолов – съдия в Апелативен съд-Пловдив,  Иво Харамлийски – председател на Районен съд-Петрич и Борислав Петков – главен експерт в отдел "Международна правна помощ" към Министерство на правосъдието.

Семинарът ще бъде открит от председателя на Окръжен съд - Хасково Росен Русев.

* www.haskovo.info

 

 

 

 

 

Шестнадесет младши съдии получиха дипломите си

 

София. Шестнадесет младши съдии получиха дипломите си за завършен шестмесечен курс на официална церемония в Националния институт по правосъдие, предаде репортер на Агенция "Фокус". Дипломите връчи директорът на Националния институт по правосъдие доц. д-р Пенчо Пенев. Министърът на правосъдието Миглена Тачева поздрави четвъртия випуск на Националния институт. Тя подчерта, че по време на обучението им са били разработени специални програми, които да помогнат на младите магистрати да се ориентират в бъдещата си професия.
Министър Тачева изрази увереност, че към академичната подготовка преподавателите в Националния институт по правосъдие са допринесли за практическата подготовка и умения на младшите съдии, споделяйки с тях натрупания богат професионален опит. "Млади колеги, на вас се пада отговорността да бъдете лицето на българската съдебна система и обществото ще очаква от вас високи професионални и нравствени качества. Ние, вашите колеги и преподаватели, очакваме от вас да пазите честта на професията и да служите неотменно на закона, на морала и на хората", обърна се към младите съдии министърът на правосъдието.
Петима от завършващите са мъже, останалите единадесет випускници са жени. Към младите съдии поздрав отправи и проф. Лазар Груев - председател на Върховен касационен съд.
Основите на това обучение са поставени преди 4 години по програма ФАР, съвместно с Националната школа по правосъдие на Франция.

 

* www.focus – news.net

 

 

„Свежа кръв” в редиците на магистратурата

 

 

Усмивки. Светнали очи. Поздрави. Шампанско. Тези четири думи са напълно достатъчни, за да се опише настроението, което витаеше в Националния институт на правосъдието (НИП) на 19 октомври.
На този ден 70 младши магистрати - 30 съдии и 40 прокурори, получиха дипломите си за успешното завършване на задължителния шестмесечен курс в НИП.Още от сутринта младоците с нетърпение очакваха най-накрая да получат свидетелствата си и още от понеделник (22 октомври) да се "гмурнат в дълбоките води" на правораздаването.
За да уважат техния празник в НИП бяха дошли председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, заместник-главният прокурор Валери Първанов, заместник-правосъдният министър Ана Караиванова, членове на настоящия и бившия Висш съдебен съвет, представители на Американската агенция за международно развитие.

"Тишина. Начало. Снимаме". Някой би си помислил, че с тези думи бе открито събитието в НИП. Е, този някой почти е познал. Докато чакаха пристигането на официалните гости, младшите магистрати имаха къде по-интересно занимание. Голяма част от тях бяха "накацали" по прозорците и балконите и с интерес наблюдаваха сцената, която се развиваше на тротоара на ул. "Екзарх Йосиф" (където се намират помещенията на института) и в отсрещната сграда.
А там наистина беше интересно. Жена, облечена в стил 30-40 години стоеше на балкона на стара сграда, взираше се в далечината. В един момент махна шалчето от врата си и започна да маха с него, все едно приканваше някого да тръгне или да мине.

 

А долу, на тротоара, имаше два вида строй. В единия бяха мъже, облечени в нацистки униформи, а в другия - отново представители на силния пол, но те бяха надянали такива одежди, с които поразително много приличаха на евреи.
Оказа се, че в същия ден, в който курсантите се дипломират край тяхната сграда се снима българо-италиански филм. Действието се развива по време на Втората световна война, но от екипа не пожелаха да кажат повече за продукцията.
Младшите магистрати обаче не успяха дълго да се радват на факта, че са станали свидетели как се прави кино, защото гостите пристигнаха и официалната част започна.Председателят на ВКС Иван Григоров пръв поздрави "новобранците". Той бе много развълнуван и не скри това свое чувство. "Знаете, че съвсем скоро аз се разделям окончателно със съдебната система и правосъдието. И това е последната ми среща с младите попълнения, заради това много се вълнувам. Завинаги ще запазя този образ - как вие седите зад по-старите колеги в залата на Националния институт на правосъдието", разчувства се Григоров.
Той похвали и директорът на НИП Пенчо Пенев, който бил "най-доброто попълнение в съдебната система". Накрая шефът на ВКС пожела на младшите магистрати да бъдат оптимисти, да обичат професията си, да бъдат почтени и да уважават колегите и ръководството си.
След Григоров към завършващите курсанти се обърна Валери Първанов. И той отправи хубави пожелания - да бъдат коректни, да запазят достойнството си и това на колегите си, да се вслушват в критиките. Първанов се върна в студентските си години, когато бил в един курс в юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" със заместник-председателя на ВКС Румен Ненков и със заместник-шефа на Националната следствена служба Румен Георгиев.

 

 

"Ние успяхме да запазим много коректни отношения и до ден днешен. Пожелавам ви след години да можете да се похвалите със същото", заключи Първанов.
Словото на заместник-правосъдният министър Ана Караиванова, която е бивш прокурор, обаче предизвика най-много усмивки. "През годините на моята практика като обвинител ми се е случвало да видя хора, които съм пратила в затвора за едно или друго престъпление. И те като ме срещаха по улицата, вече бяха излезли на свобода, ме поздравяваха, че съм била обективна и съм спазвала закона, когато съм се явявала по техни дела. Пожелавам ви да изпитате чувствата, които изпитвах и аз след тези думи", каза Караиванова.
Самите младоци си пожелаха да успеят да защитят честта на професията, да прилагат справедливо законите, да участват в укрепването на капацитета на магистратурата, да се подчиняват на закона и морала. Онези, които ще работят в структурите на държавното обвинение обещаха да помагат на дознателите, за да върви работата бързо и качествено. Що се отнася до сегашното състояние и процесите в съдебната система, младите предпочетоха тактично да запазят мълчание. Първо искали да видят как стоят нещата отвътре и после, някой ден, могат и да си кажат мнението.
Финалът бе най-приятен - чаша шампанско и разговори с "врели и кипели" в правото съдии и прокурори. Единствено 13-е младоци, които започват работа в Софийския градски съд (СГС) бяха леко неприятно изненадани.
Шефът на СГС Светлин Михайлов дойде подготвен - с папка под ръка. А в нея имаше 13 копия на графика за дежурства и участия в съдебни заседания за тази седмица. Още не успели да си отдъхнат от тежките и трудни лекции, младшите съдии в СГС започнаха още в понеделник (22 октомври) активно да участват в съдебни заседания.

***
Стоян Мадин е младши прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП). До преди шест месеца той е работил в Комисията за защита от дискриминация. "Преди помагах на този или онзи човек. Сега ще помагам на цялото общество. Избрах да бъде прокурор, защото искам да участвам активно в самия процес на разследване - от самото начало до неговия край. А после да видя резултатите от моя труд в съдебна зала. Много ми харесва работата на обвинител", сподели с "Параграф 22" новобранецът.

 

Валерия Братоева вече е надянала черната съдийска тога. Тя е младши съдия в Софийския градски съд. Влече я гражданското право, но не би възразила да работи и в наказателната колегия. "Не се притеснявам, че директно влизам в съдебна зала. Чувствам се уверена в себе си, защото по време на обучението ни в Националния институт на правосъдието правихме симулации на съдебен процес и според нашите преподаватели се справихме страхотно. Мисля, че ще дам най-доброто от себе си. Надявам се с наша помощ негативните обществени нагласи към съдебната система да се променят в положителна посока, защото ние не сме обременени и, пак казвам, много добре подготвени сме", каза Валерия Братоева.

 

* Вестник  „Банкеръ”

Всички категории

Последни новини

Skip to content