Knowledge grows together with us
На 18-19 юни в Брюксел по инициатива на Европейската комисия се състоя международната Конференция за бъдещето на европейското съдебно обучение  в перспективата на правосъдието през 21 век, част от текущия процес на обществени консултации и широк обществен дебат по оценка на Европейската съдебна обучителна стратегия от 2011 г. На конференцията бяха поканени представители на националните и европейските обучителни институции, отговарящи за обучението на магистратите, съдебните служители, адвокатите, нотариусите, пробационните служители и съдебните изпълнители в Европа. Ключово изказване на конференцията – от името на Българското председателство на Съвета на ЕС – направи директорът на Института, г-жа Миглена Тачева. Подчертавайки приоритета на Българското председателство за европейската интеграция на Западните Балкани, г-жа Тачева акцентира, че сега е моментът да бъдат обединени усилия за утвърждаване на върховенството на правото и ценностите на Европейския съюз в региона.
В изказването си директорът на НИП представи Резолюцията на Европейската мрежа за съдебно обучение, приета на Общото събрание във Варна на 15 юни 2018 г. “Призоваваме Европейския парламент, Съветът, Комисията и страните членки да  гарантират, че окончателният текст на Регламента по програма Правосъдие, предложен от Комисията, предвижда отпускането на оперативен безвъзмезден грант на Европейската мрежа за съдебно обучение за покриване на разходите, свързани с нейната постоянна работна програма”.
Г-жа Тачева подкрепи инициативата за разширяване обхвата на европейското съдебно обучение към съдебните служители, работещи в сферата на правосъдието в Европа: “Всички ние им дължим много в мисията за формиране и развиване на   професионални умения в съответствие с европейските стандарти”.
Откроена бе необходимостта от създаване на условия за надграждане на професионалните умения  на  органите, компетентни да управляват и администрират националните съдебните системи: “Нека бъдат отворени повече възможности за работещите в тези органи, включително и под формата на краткосрочни стажове и обмени, каквито Европейската мрежа за съдебно обучение развива за съдиите и прокурорите в Европа. Членовете  – експерти и практикуващите юристи в съдебните инспекторати, проверяващи дейността на органите на съдебната власт, също следва да намерят своето място в новата европейска перспектива, като бъдат разработени  обменни програми, отразяващи спецификата в професионалните им задължения”. 
В рамките на конференцията се проведоха работни групи, посветени на предизвикателствата, пред които е изправено съдебното обучение в 21 век – процесът на дигитализация на правосъдието, адекватна оценка на обучителните потребности, разширяване на обхвата на съдебното обучение и рационалното използване на различните финансови инструменти, предоставени от Европейския съюз.

Skip to content