Knowledge grows together with us
     

 

На нарочна пресконференция днес, директорът на НИП г-жа Миглена Тачева представи напредъка в изпълнението на проект „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието” , финансиран от Оперативна програма „Добро управление”.

 

Основните дейности по проекта са насочени към провеждането на централизирани, регионални и дистанционни обучения, както и издаването на учебно помагала по право на Европейския съюз, изготвено от безспорните авторитети в областта на Общностното право – съдия Александър Арабаджиев, съдия Александър Корнезов, проф. Евгени Танчев, проф. Жасмин Попова и Станислав Костов.

 

До момента, една година след началото на изпълнението на проекта, са обучени 2011 души, а до края на 2018 г. общият им брой се очаква да бъде 3950.

 

Особено успешна е програмата за регионални обучния, в рамките на която са проведени 45 обучителни мероприятия с 1343 участници. Проведени са и 10 дистанционни курса, в които са взели участие 438 магистрати, съдебни служители и представители на Министерството на правосъдието (съдии по вписванията и държавни съдебни изпълнители).

 

Днес г-жа Тачева оповести и началото на втория проект, по който Институтът е бенефициент, „Иновативи продукти и услуги в обучението, предоставяно от НИП”. 

 

Една от основните дейности по него е изграждането на иновативен модел на партньорство в съдебното обучение между Националния институт на правосъдието и Върховния административен съд на Република България. 

 

В рамките на този проект общо 1000 магистрати и съдебни служители ще имат възможност да преминат курсове по английски и френски език, както и курс по юридически английски. В друга дейност по проекта 350 представители на целевите групи ще преминат стажове в европейски съдебни школи и институции. 

 

Приоритет в изпълнението на проекта ще бъде и разработването на самообучителни ресурси (наръчници и помагала) за магистратите и съдебните служители. Ще бъде създадена и цялостна информационна инфраструктура (нов уеб-сайт, система за управление процеса на обучението); 4 учебни зали ще бъдат оборудвани за работа в безхартиена среда.

 

Госпожа Тачева използва случая да направи и своебразен отчет за работата си като директор през първата година от мандата й.

 

Под мотото „Една година по-късно” бяха отбелязани следните резултати:

 

  • Публичност и прозрачност в дейността на Управителния съвет на НИП,
  • Усъвършенстван модел на задължителното първоначално обучение: актуализирани учебни програми, силно застъпено правото на ЕС, акцент в обучението по съдебна етика, нов подход в избора на постоянните преподаватели,
  • Засилено обучение по право на ЕС, включително и за магистратите от върховните съдилища и прокуратури,
  • Нови учебни програми по национално право, с интегрирано правото на ЕС по съответната материя,
  • Обучения за прилагане на Комуникационната стратегия на съдебната власт 2014 – 2020, предназначени за съдиите- и прокурорите-говорители, експертите “Връзки с обществеността”,
  • Обучения за всички новоизбрани съдебни заседатели,
  • Поставено е началото  на изследователска дейност на Института по темите: „Престъплението „Измама“. Съдебна практика. Материалноправни и процесуални проблеми.“, “Производство по Закона за наследството” и „Правни аспекти на устройството на територията”,
  • Проведени са обучения за избраните след 2014 г. административни ръководители,
  • Създадена Мрежа на председателите на апелативните съдилища, 
  • Създадена Мрежа на председателите на окръжните съдилища и електронен форум на председателите на окръжните съдилища,
  • Разработена е  нова учебна програма за държавните съдебни изпълнители и включена в годишния каталог на обученията на Института,
  • Установени партньорства и подписани споразумения за сътрудничество с юридически, журналистически и икономически факултети,
  • Разработени са нови учебни програми за служителите в органите на съдебната власт. НИП е инициатор за включване на професията “съдебен служител” в списъка на професиите за професионално образование и обучение .Разкрита е специалност “съдебна администрация”, с образователно-квалификационна степен “бакалавър”, в Икономическия университет-Варна,
  • Поставено е началото на стажантска програма в НИП.

 

 

Skip to content