Knowledge grows together with us

Над 70 магистрати, представители на професионалните съсловни организации на съдиите, прокурорите и следователите, членове на Висшия съдебен съвет, и адвокати участват в публичното обсъждане на стандарти за съдебно обучение за ефективно упражняване на длъжностите „съдия“, „прокурор“, „следовател“ и „административен ръководител“ в органите на съдебната власт, което стартира на 31.01.2021 г. Дейността се провежда по проекта на НИП „Правосъдие през 21 век – развиване на професионална компетентност и интегритет на магистратите и съдебните служители”, финансиран по ОП „Добро управление“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Средата, в която живеем и работим, изисква постоянно обучение – това е среда, в която дигиталните, езиковите компетентности и неюридическите умения заемат изключително важно място“, подчерта директорът на НИП и ръководител на проекта г-жа Миглена Тачева при откриването на двудневната кръгла маса, която се провежда присъствено в хотел „Балкан“, София, и онлайн чрез видеоконферентна връзка.

Акцентите в рамките на стандарта за съдебно обучение за ефективно упражняване на длъжността „административен ръководител“ в органите на съдебната власт изложиха съдия Ванухи Аракелян, председател на Апелативен съд Варна, прокурорът във ВКП Албена Вутова, Камелия Стефанова, административен ръководител на Окръжна прокуратура Кюстендил, и председателят на Софийския районен съд Александър Ангелов.

Главният секретар на Висшия адвокатски съвет, адв. Ели Христова оцени високо резултатите по проекта и подчерта важното място, което заемат взаимното уважение между административните ръководители в съдебната система и Адвокатурата.

Владимир Николов, окръжен прокурор на Плевен и председател на Асоциацията на прокурорите в България, изрази надежда стандартът за съдебно обучение за ефективно упражняване на длъжността „административен ръководител“ в органите на съдебната власт да бъде припознат като необходимост от ВСС и от цялата съдебна система, за да обхване всички административни ръководители.

Г-жа Олга Керелска, председател на Комисията по професионална етика към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, поздрави работните групи и екипа на проекта и подчерта необходимостта от обучение в първите месеци на новоназначените административни ръководители в органите на съдебната власт.

Оживена дискусия предизвика присъствието на органите на съдебната власт в социалните мрежи, както и създадените facebook страници на съдилищата, които следва да бъдат организирани при спазването на определени стандарти.

След почивката беше представен стандартът за съдебно обучение за ефективно упражняване на длъжността „съдия“, представен от работна група в състав: Александър Арабаджиев, съдия в Съда на ЕС, Ангелина Лазарова, съдия в Апелативен съд Варна, Владимир Астарджиев, съдия в САС, Илияна Балтова, съдия в Апелативен съд Бургас, Димитрина Петрова, съдия в АССГ, Даниела Александрова, зам.-председател на СРС и съдиите от ОС Варна Диана Митева и Цвета Желязкова. В рамките на този стандарт последователно бяха представени следните документи, разработени от работната група:

 

Съдия Александър Арабаджиев подчерта значението на разработените стандарти в контекста на прилагането на върховенството на правото и зачитането на основните права.

Съдия Галина Тонева от Върховния касационен съд приветства постигнатото от работната група и отбеляза иновативния подход за разработване на стандартите, възприет в работата по тази дейност.

Председателят на Окръжен съд Варна Марин Маринов насърчи работата на екипа по проекта и подчерта необходимостта от продължаване на усилията на НИП за разработване на учебни програми и обучителни ресурси.

Оживена дискусия се проведе по въпроси, свързани със стажа за правоспособност, връзката между съдебно обучение и юридическо образование, както и мотивацията на магистратите като съдебни обучители на НИП.

В заключителните си думи в края на деня директорът на Института и ръководител на проекта г-жа Миглена Тачева благодари на членовете на работната група и на участниците в дискусията и очерта следващите стъпки пред НИП за интегриране на разработените стандарти в съдебното обучение.

Утре ще продължи дискусията по стандартите за съдебно обучение за ефективно упражняване на длъжностите „прокурор“ и „следовател“.

 

 

Всички категории

Последни новини

Skip to content