Knowledge grows together with us


Във връзка с препоръките на Европейската комисия, отправени в Доклада относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, Националният институт на правосъдието изготви пакет от извънредни дейности, насочени към повишаването на капацитета на магистратите по дела, свързани с организираната престъпност, отнемането на имущество и предотвратяването на корупцията.

С решение на Управителния съвет от септември т.г. бяха актуализирани учебните програми до края на 2011 г., като бяха включени нови теми, фокусирани върху събирането на доказателства, методика и тактика на разследване на икономическите и финансовите престъпления и разглеждането на свързани дела. С оглед повишаването на капацитета на разследващите органи, новост при провеждането на тези програми е предвиденото участие на смесени групи от съдии, прокурори, следователи и разследващи полицаи.

Освен актуализиране на съществуващите обучителни курсове и разширяване на регионалната програма, някои от учебните курсове ще бъдат проведени повторно до края на настоящата година.

Предстои да бъдат проведени няколко регионални срещи със съдиите по апелативни райони с участието на представители на Комисията за установяване и отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, на които да бъдат обсъдени трудности и проблеми, констатирани в съдебната практика.

Във връзка с произнесените пилотни решения на Европейския съд по правата на човека срещу България, Националният институт на правосъдието, в сътрудничество със Съвета на Европа, ще проведе две обучения по чл. 6 и чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, на които ще бъдат обсъдени въпросите, свързани със създаването на ефективни вътрешноправни средства за компенсация на щетите, претърпени от забавеното правосъдие.

През декември 2011 г. е предвидено и провеждането на обучителни курсове за назначените в новосформираните специализирани съдилища и прокуратури съдебни служители.

Skip to content