Knowledge grows together with us

На 20 февруари 2019 г. българският съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), Йонко Грозев представи в НИП публична лекция по темата “Отговорност за невярна, позоряща информация и реч на омразата. Баланс между свободата на изразяване и защитата на личния живот в практиката на ЕСПЧ” пред съдии, прокурори, съдебни обучители, кандидати за младши прокурори, служители на Министерството на правосъдието, Инспектората към Висшия съдебен съвет и други представители на професионалната общност, изпълнили до краен предел зала 201 на НИП.

Речта на омразата в контекста на практиката на ЕСПЧ е един от акцентите в обучителната дейност на НИП през 2019 г. Този акцент се открои в многобройните запитвания и предложения към Института за организиране на дискусия, посветена на баланса между свободата на изразяване и защитата на личния живот в практиката на Съда в Страсбург – с тези думи откри публичната лекция директорът на НИП Миглена Тачева. И подчерта, че за първи път НИП организира онлайн излъчване на събитието в канала Електронно обучение НИП в YouTube. Това е успешна стъпка в процеса на електронизиране на обучителната дейност на НИП, който Институтът осъществява по проекта “Иновативни продукти и услуги в обучението, предоставяно от НИП” в рамките на Оперативна програма “Добро управление” – посочи г-жа Тачева и отбеляза, че електронизирането на обучителната дейност не е еднократен акт, а  продължителен процес, свързан с преодоляването на редица предизвикателства и инвестирането на значителни усилия, професионален опит и ресурси.

Г-н Грозев разгледа принципите на Европейската конвенция за защита правата на човека и практиката на ЕСПЧ относно границите на упражняване на правото на свободно изразяване на мнение (чл. 10, ЕКПЧ), правото на защита на личната репутация (намиращо правно основание в чл. 8 ЕКПЧ) и правото на защита от невярна и/или позоряща информация и от реч на омразата, като се позова на примери от актуалната практика на Съда в Страсбург. Беше направен сравнително-правен преглед на основните международни доктрини, относими към същността и обхвата на разглежданите права, намерили отражение в практиката на Върховния съд на САЩ и постоянно еволюиращата практика на ЕСПЧ. Съдия Грозев постави акцент върху необходимостта от взаимно разбиране и сътрудничество между Съда в Страсбург и националните правоприлагащи органи и определи дискусията с професионалната общност като подходящ формат за осъществяване на активен диалог, насочен към осигуряване на ефективно прилагане на установените стандарти за защита на основните права на национално ниво. Изложението на г-н Грозев беше последвано от оживена дискусия по поставените въпроси.

В обучителното събитие взеха участие 66 магистрати и експерти, като 30 потребители проследиха лекцията онлайн.

Skip to content