Knowledge grows together with us

На заседание вчера (11.07.2012г.) Управителният съвет на Националния институт на правосъдието утвърди актуализираните учебни програми за задължителното обучение на кандидатите за младши съдии и младши прокурори. След измененията на Закона за съдебната власт от април 2011г., срокът на обучение се удължава от шест на девет месеца.
 

НИП подготви промените, ползвайки опита на Френската национална школа на магистратурата и на Школата за съдебно обучение в Барселона. В европейските страни програмите за магистратите са в широки рамки – 27 месеца във Франция, 18 месеца в Италия, една година в Румъния, 9 месеца в Испания, придружени от задължителни стажове.
 

Новите програми за българските младши съдии и прокурори са в съответствие с европейските стандарти на начално обучение на магистратите и са със засилена практическа насоченост:
     – при подготовката и обсъждането на различни видове съдебни актове;
     – по-подробно изучаване на указанията, заповедите и инструкциите в системата на прокуратурата;
     – европейското наказателно право и процес, европейско гражданско право и процес, в контекста на практиката на Съда на Европейския съюз;
   – професионална етика, дисциплинарна отговорност на магистратите, връзки с медиите и обществеността, изслушване на непълнолетни, различни съдебни експертизи, медиация, криминология, изграждане на Европейското правно пространство.
 

През септември т.г. 28 кандидати за младши прокурори и 37 кандидати за младши съдии ще започнат обучението си, след като са преминали през конкурс, проведен от ВСС. Средната възраст на съдиите е 28 години и 30 години за прокурорите.
 

След деветмесечното обучение всички те ще положат писмен и устен изпит. Издържалите ще бъдат назначени и ще встъпят в длъжност на местата, за които са кандидатствали.
 

Както и до сега, съдиите ще започнат работа в окръжните съдилища, а прокурорите – в районните прокуратури. В края на двугодишния им мандат те ще бъдат назначени за постоянно в районните съдилища и прокуратури.
 

Вчера Управителният съвет одобри и постоянните преподаватели в началното обучение, които за първи път тази година бяха избрани с открита процедура.

 

Управителният съвет одобри за преподаватели на кандидатите за младши съдии съдия Мая Цонева от Апелативен съд София и съдия Златка Чолева от Софийски градски съд. Кандидатите за младши прокурори ще бъдат обучавани от Борис Миновски – прокурор в Апелативна прокуратура Велико Търново и Ивайло Ангелов – прокурор в Окръжна прокуратура в Плевен.
 

 

 

Skip to content