В началото на този месец Националният институт на правосъдието започва кампанията по обучението на съдиите и прокурорите по прилагането на новия Кодекс за етично поведение на българските магистрати.

          На 7 и 8 декември 2009г. в зала 201 (9.30 часа)  на Института  ще  се проведе първият семинар «Обучение на обучители по съдебна етика». Обучителната програма се осъществява от Висшия съдебен съвет и Националния институт на правосъдието, със съдействието на Министерството на правосъдието на САЩ.

            Акцент в обучението ще бъде поставен върху основните положения на новия Етичен кодекс, процедурите по установяване на нарушенията, практиката на Висшия съдебен съвет, както и анализ на европейските практики и опита на Съединените американски щати.

            Лектори на обучението ще бъдат председателят на комисията „Професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет Цони Цонев, магистратите Бойка Попова, Соня Янкулова, Ваня Савова, Румен Георгиев и Евгени Иванов, както и Диана Ковачева от Асоциация „Прозрачност без граници”. За гост-лектори са поканени съдия Морийн Дъфи Луис и прокурор Гордън Янг от САЩ.


 

Skip to content