Националният институт на правосъдието съвместно с Посолството на САЩ в София организират семинар на тема „Използването на сътрудничещи свидетели при разследване на дела за организирана престъпност”, който ще се проведе на 19 юни (вторник) 2012г. от 9:30 ч. в зала 201 на Института, ул. „Екзарх Йосиф” 14, София.

 

Лектори на семинара са изтъкнати експерти от Италия, Сърбия, Босна и Херцеговина и САЩ, които ще споделят казуси от своята практика, ще представят примерни споразумения за сътрудничество и ще дискутират предизвикателствата, свързани с тяхното приложение. Д-р Франческо Теста е съветник към кабинета на Министъра на правосъдието на Италия. Преди да поеме този пост той е бил прокурор в отдела антимафия към Прокуратурата на Катания, Сицилия. Г-н Милико Радишавлевич е ръководител на специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност в Сърбия. Г-жа Диана Каймакович е прокурор в Прокуратурата на Босна и Херцеговина и лектор към Центъра за обучение на съдии и прокурори. Г-н Роб Ливърмор е федерален прокурор в Отдела за борба с организираната престъпност към Департамента по правосъдие на САЩ.

 

На събитието ще бъдат представена законодателната рамка, уреждаща сътрудничеството на свидетели и обвиняеми, както и практическия опит в тази сфера на Италия, Сърбия, Босна и Херцеговина и САЩ. В контекста на предвижданите реформи в наказателната политика на България и подготвения проект за нов Наказателен кодекс целта на семинара е да подпомогне дискусията за законодателни промени, които да доведат до по-ефективно използване на модерни институти в борбата с организираната престъпност.

 

По време на семинара ще бъде осигурен симултанен превод от английски и сърбохърватски.

 

Skip to content