Общо 85 бъдещи младши магистрати – 39 кандидати за младши съдии, 29 кандидати за младши прокурори и 17 кандидати за младши следователи, започнаха 9-месечното си задължително първоначално обучение в Националния институт на правосъдието с официална церемония.

В церемонията участваха членовете на Управителния съвет на  НИП председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, министърът на правосъдието и пазител на държавния печат Крум Зарков, зам.-министърът на правосъдието Юлия Ковачева и членовете на ВСС – Севдалин Мавров и Евгени Иванов.

„Вече знаете правото. Тепърва ще го анализирате, систематизирате, изследвате. Това е познание, което трябва да ценим дълбоко, защото е израз на нашата независимост и свобода. Правното обучение е елитарна наука, но не позволявайте да формирате елитарно мислене”, заяви г-жа Галина Захарова и завърши приветствието си с посланието, че „Правото не е отражение на живота, а е самия живот”.

Министър Крум Зарков в приветствието си посочи изключителните усилия на НИП за високото ниво на предоставяното обучение и благодари лично за това на директора на института, а на бъдещите магистрати пожела: „Предстои Ви труден професионален път, направете го славен”.

Председателят на ВАС Георги Чолаков призова кандидатите за младши магистрати да дерзаят, „защото тук и сега ще положите началото на професионалния си път, който няма да е лек”.

От името на главния прокурор Иван Гешев, кандидатите за младши магистрати бяха поздравени от Даниела Машева, заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. „Благодарение на много добрата организация в НИП ще получите качествени знания от високо квалифицирани и много компетентни преподаватели. Пожелавам Ви да намерите баланса между удовлетвореност и лично щастие”, изтъкна в приветствието си г-жа Даниела Машева.

Директорът на НИП, г-жа Миглена Тачева пожела на курсистите здраве и „На добър час!” по пътя им към най-достойната цел в съвременното ни общество – установяването на справедливостта, чрез правосъдие подчинено на върховенството на правото. Увери, че Институтът, за поредна година ще осигури обучение на задълбочени компетентности, най-важните от които са практическите професионални знания, умения за критично мислене и устойчивост в постоянно променящите се изисквания за работещите магистрати.

В края на церемонията Негово Високопреподобие Архимандрит Василий Савов – протосингел на Софийската Света митрополия отслужи празничен благослов за здраве и успехи.

Skip to content