УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МАГИСТРАТИ,

Съгласно обявлението за набиране на кандидати за краткосрочни стажове по Програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение за 2016 г., публикувано на 19-ти ноември 2015-та НИП направи предварителен подбор и класира допуснатите кандидати по стаж в два списъка – основен и резервен.

Списъкът на основната група може да видите тук и на резервния тук.

Обръщаме специално внимание, че окончателното решение се взема от ЕМСО съобразно възможностите на Програмата за обмен и желанията на кандидатите. При невъзможност на кандидат от основния списък да бъде разпределен според неговите собствени желания, Мрежата пристъпва към попълване на българската квота с кандидатите от резервния списък.

Критерии и начина, по който са съставени списъците:

1. Не са включени в класирането 66 кандидати, които:

–    са участвали в предишни издания на Програмата за обмен
–    имат едногодишен или по-малък правосъден стаж, което ги прави целева група на Обменната програма за млади магистрати АЯКОС

2. Останалите кандидати бяха подредени по следните признаци:

–    29 съдии, прокурори и следователи намериха място в основния списък. 12 от тях са участвали в резервни списъци при предишни издания на Програмата без да са намирали място в нея. 15 магистрати не са участвали въобще в чуждестранно обучение със съдействието на Националния институт на правосъдието. За да се запълни квотата на България добавихме двамата административни ръководители, неучаствали в Обменната програма и оказващи съдействие на ЕМСО и НИП като приемна страна за седмични стажове на магистрати от ЕС.

–    Останалите 37 съдии, прокурори и следователи попадат в резервния списък, който се изисква от ЕМСО.

При незапълване на квоти на европейските партньори Европейската мрежа за съдебно обучение обявява втора покана за участие. Важно е да отбележим, че при втората покана през 2015 г., въпреки квотата от 24 български магистрати, в Обменната програма взеха участие допълнително 19 наши съдии и прокурори.

Изразяваме благодарност на всички кандидати взели участие в процедурата по избор на участници в Програмата за обмен на ЕМСО.

За  допълнителна информация, моля да се обръщате към г-н Станислав Григоров, младши експерт в дирекция „Институционални и международни отношения” в НИП, тел: 02/9359118, e-mail: s.grigorov@nij.bg.
 

Skip to content