В периода 10 и 11 октомври 2024 г. се проведоха два онлайн форума на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО),  с участието на съдия Мариета Неделчева от Окръжен съд София, национално лице за контакт  на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България и представител на НИП в подгрупа „Наказателно правосъдие“ на ЕМСО:

  • „Лишаване от свобода и условия на задържане в ЕС“, 10 октомври 2024 г.

Уебинарът имаше за цел да предостави на участниците изчерпателна информация за лишаването от свобода и условията на задържане, разглеждани както от гледна точка на правата на човека, така и от гледна точка на наказателното правосъдие. В специален панел съдия Неделчева запозна участниците с правните инструменти, необходими за разглеждане на дела, свързани с лишаване от свобода, както и представи набор от инструменти, които улесняват съдебното сътрудничество в рамките на ЕС.

  • „Европейската заповед за разследване в практиката“ (включително цифровите инструменти e-EDES), 10-11 октомври 2024 г.

Двудневното онлайн обучение бе насочено към подобряване на ефективното сътрудничество и взаимното доверие между европейските съдебни органи. Основни акценти в програмата бяха въпросите, свързани с получаването на доказателства по сложни трансгранични дела, както и директивата за Европейската заповед за разследване (ЕЗР). Съдия Неделчева взе активно участие като модератор и лектор в обучението.

Skip to content