На 13.09.2024 г., Националния институт на правосъдието съвместно с Българското сдружение по конкурентно право (БСКП) проведе обучение на тема „Засягане на търговията между държави-членки на ЕС и (не)ефективно прилагане на чл. 101 и чл. 102 ДФЕС в България: проблеми и предизвикателства пред КЗК и националните съдилища“.

Лекторите в обучението, Антон Динев, преподавател по право на Европейския съюз и конкуренцията в Североизточния университет Лондон и Кирил Пангелов, експерт по право на конкуренцията и член на БСКП, представиха изследване на практиката на Комисията за защита на конкуренцията, Административен съд София-област и Върховния административен съд относно приложимостта на чл. 101 и 102 Договора за функционирането на Европейския съюз в българската административна и съдебна практика. Бяха обсъдени и въпросите относно практическата значимост на формите на сътрудничество в рамките на Европейската мрежа по конкуренция, както и формите на сътрудничество между националните съдилища и Европейската комисия, Съда на ЕС и КЗК в случаите, когато чл. 101 и 102 ДФЕС са приложими.
Настоящото обучение е второто обучение, което Институтът организира в рамките на подписаното споразумение за сътрудничеството с Българското сдружение по конкурентно право.


Бяха обсъдени и въпросите относно практическата значимост на формите на сътрудничество в рамките на Европейската мрежа по конкуренция, както и формите на сътрудничество между националните съдилища и Европейската комисия, Съда на ЕС и КЗК в случаите, когато чл. 101 и 102 ДФЕС са приложими.



Skip to content