Г-жа Миглена Тачева, директор на НИП, откри официалната церемония и посочи, че настоящият 19 випуск започва своето задължително обучение, когато отбелязваме 20 години от началото на дейността на Института.

„Обучението Ви в НИП е възможност, която много поколения юристи преди Вас не са имали, но и успоредно с това е отговорност както за НИП, така и за всеки от Вас.“ отбеляза г-жа Тачева и увери курсистите, че НИП ще им осигури най-доброто обучение, с отлично подготвени преподаватели  и богат набор от самообучителни ресурси.

„В изпълнение на проект „Съвременна учебна среда за съдии, прокурори и следователи и други представители на професионалната общност“, финансиран по програма „Правосъдие“, Норвежки финансов механизъм 2014-2021 г., екип от 130 съдебни обучители разработиха поредицата „Знанието е сила“, представляваща 14 учебни помагала, които систематично и задълбочено развиват стандартите за съдебно обучение с практическо съдържание, като преход от знания към умения и компетентности. Тези самообучителни ресурси са на разположение за всички курсисти и техните преподаватели. “ посочи г-жа Тачева.

Празничен водосвет за здраве, мъдрост и успехи отслужи Негово Високо Преподобие Архимандрит Василий Савов – председател на Църковното настоятелство на столичния храм „Света Неделя“ и пожела на курсистите да трупат богатство от знания, да бъдат доблестни професионалисти и винаги да следват гласа на своята съвест. Напомни, че когато съвестта е чиста и добре уведомена, тя е непогрешима и сочи право към пътя на истината и правдата.

Министърът на правосъдието на Република България и член на УС на НИП, г-жа Мария Павлова отправи приветствие към курсистите, като ги призова по време на обучението, както и през бъдещия им професионален път да не позволяват да бъдат разединени, а да помнят, че всички те са част от една общност, да вярват в себе си и винаги да прилагат законите точно.

От името на г-н Борислав Сарафов, И.Ф. Главен прокурор на Република България, г-жа Елена Каракашева, заместник на главния прокурор поздрави младшите магистрати като подчерта, че в трудната и отговорна професия, която са избрали, единствено знанията ще им помагат да работят ефикасно, да запазят своята независимост и да откриват обективната истина по всяко едно дело.

„Обучението, което ви предстои да преминете, безспорно ще ви донесе много нови знания и умения. То ще ви помогне да влезнете в Храма на Темида с увереност, компетентност и принципност, но и с ясното осъзнаване на голямата отговорност към човешките съдби, скрити в кориците на разпределените Ви дела. Използвайте пълноценно времето си в НИП, вървете заедно с Вашите преподаватели по пътя на професионалното си развитие, доверявайте се на техния опит.“ бе посланието от поздравителния адрес на г-жа Галина Захарова, председател на ВКС и председател на УС на НИП.

Председателят на ВАС и член на УС на НИП г-н Георги Чолаков в поздравителния си адрес, отправи пожелание към курсистите да бъдат упорити в надграждането на професионалните си знания и умения, да бъдат здрави и да бъдат изпълнени с вдъхновение, творческа енергия и мъдрост.

Skip to content