На 25 и 26 май български и испански кандидати за младши съдии проведоха съвместни симулирани процеси в онлайн формат по прилагането на европейските инструменти за съдебно сътрудничество по наказателни дела. Събитията с участието на възпитаници на Националния институт на правосъдието и на Испанската школа за съдебно обучение са иновативни и за двете обучителни институции. 

 

Симулираните процеси, осъществени през платформата за видеоконференции ZOOM, акцентират върху Европейската заповед за разследване (ЕЗР) като основен инструмент за признаване на съдебни решения по наказателни дела в ЕС. Те са на теми „Провеждане на разпит на свидетел пред съдия по испанска европейска заповед за разследване (грабеж)” и „Провеждане на разпит на свидетел пред съдия по българска европейска заповед за разследване (пране на пари)”. Участниците обсъдиха прилагането, издаването, изпращането, признаването и изпълнението на ЕЗР и анализираха хипотетични казуси.

 

Дейностите се проведоха по инициатива на съдия Ангелина Лазарова, постоянен преподавател по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии в НИП, и на г-жа Каролина Родригез, ръководител на международното сътрудничество в Испанската школа за съдебно обучение.

 

 

Skip to content