В периода 16 – 17 май 2019 г. членове на Висшия съдебен съвет преминаха обучение, посветено на комуникационните умения и медийното поведение. Цикълът обучения, които Националният институт на правосъдието организира за членовете на Висшия съдебен съвет, има за цел повишаването на комуникационната им компетентност като условие за подобряването на публичния образ на административния орган на съдебната власт и на системата като цяло.

 

Методологията на настоящото обучение предвиди предварителна работа с участниците в дистанционен електронен формат през обучителната платформа на НИП. Към дистанционния курс бе създаден  и форум, в който участниците да могат да задават въпроси и да обсъждат темите на обучението с преподавателите.

 

В рамките на двата дни бяха дадени основни насоки за технологията за работа на медиите, информационната стойност на посланията, излъчвани от Съвета, както и за начините за аргументиране и защитаване на значими за обществото и съдебната власт тези.

 

Всеки един от участниците премина през практически сесии със симулации на интервюта пред радио и телевизия. По време на интервютата лекторите Кирил Вълчев и Димитър Абрашев – действащи радио- и телевизионен журналист, провокираха членовете на Съвета с актуални въпроси, свързани с работата им, съдебната реформа и необходимостта от конкретни законодателни промени в устройствения закон. 

 

Записаните интервюта бяха анализирани от обучителите, като бяха дадени допълнителни насоки за бъдещите медийни изяви на представителите на Висшия съдебен съвет. 

 

Комуникационните кризи и реакциите на ВСС в условията на криза бяха представени от доц. д-р Александър Христов – преподавател и експерт по кризисен PR. Презентацията на доц. Христов акцентира върху начините за ранно разпознаване на задаваща се криза, управлението на комуникационните процеси и посланията, които трябва  да бъдат отправени от членовете на кадровия орган на съдебната власт. 

 

Skip to content