На 24 февруари 2014 г. в Националния институт на правосъдието започна семинар с участието на международни експерти, представители на Академията по европейско право (ЕRA) на тема „Съдебно сътрудничество по наказателни дела. Използване на електронни доказателства при разследванията по наказателни дела”.
В обучението участват съдии от Наказателна колегия на Върховния касационен съд, съдии от Апелативен съд София и прокурори от Върховна касационна прокуратура.
Лекторите са водещи експерти в областта на европейското наказателно правосъдие на Академията по европейско право (ЕРА) в Трир – Дейвид Диксън ,  завеждащ отдела по екстрадиция към прокуратурата на Шотландия и Стивън Мейсън, адвокат и изследовател в Института за правни науки във Великобритания.
Съдия Павлина Панова, заместник – председател на Върховния касационен съд, е модератор на обучението.
Темите, който ще бъдат обсъдени в рамките на два дни, са европейската заповед за арест, взаимно признаване на практики между страните членки, инструменти при разследване в онлайн среда и използването на електронните доказателства в наказателния процес.
Семинарът е организиран в рамките на проекта на НИП «Комплексна и устойчива програма за обучение на магистратите, в контекста на пълноправното членство в Европейския съюз”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

 

 

Skip to content