На 7 – 8 юни 2022 г. в Париж, Франция се проведе Общото събрание на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО).  Директорът на Националната школа на магистратурата на Франция (ENM), Натали Роре отправи приветствие към участниците, в което подчерта значението на европейското съдебно обучение за прилагането на върховенството на закона. 

Генералният секретар на ЕМСО, Маркус Брюкнер и председателят на Общото събрание Ели Ренар, заместник-директор на ENM, специално отбелязаха уебинарите, които Националният институт на правосъдието на България организира за украинските съдии и прокурори. НИП първи сред членовете на Мрежата проведе онлайн обучения за повишаване на компетентностите за разследване на военни престъпления на магистратите от Украйна.

В заключителната част на Общото събрание изказване направи комисарят по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс, който похвали усилията на ЕМСО за обучение на представителите на професионалната общност и изрази солидарност и подкрепа за Украйна в борбата й за свобода и ценности. 

Тази година дневният ред на събранието включваше избор на ръководни органи на Мрежата – генерален секретар и Управителен комитет. 

Общото събрание избра за генерален секретар на ЕМСО Ингрид Дерво, ръководител на международния отдел на ENM и магистрат с практически опит в съдебната система. От подадените 13 кандидатури в 9-членния Управителен комитет бяха избрани следните държави и институции: 

1. Федерално министерство на правосъдието (Австрия) 

2. Институт за съдебно обучение (Белгия)

3. Академия по европейско право (ERA)

4. Федерално министерство на правосъдието (Германия) 

5. Школа за съдебно обучение (Италия) 

6. Център за съдебно обучение (Нидерландия) 

7. Център за съдебно обучение (Португалия) 

8. Национален институт на магистратурата (Румъния) 

9. Школа за съдебно обучение към Генералния съвет на правосъдието (Испания)

Skip to content