На 26 януари 2018 г. в хотел „Анел”, гр. София се проведе заключителната конференция по проект „Подкрепа за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека и на стандартите и препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание в България (с фокус върху реформата в затворите)“. Проектът беше финансиран от Доверителния фонд за правата на човека (Human Rights Trust Fund – HRTF) и реализиран от Съвета на Европа в сътрудничество с Националния институт на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието на Република България.

 

С този проект Съветът на Европа оказа подкрепа на българските власти в процеса на реформиране на затворите и на преодоляването на откритите недостатъци във връзка с условията в местата за лишаване от свобода и отнасянето към осъдените лица. 

 

В приветствията по време на конференцията проф. д-р Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието на Република България и г-н Свилен Цветанов, главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието на Република България  и г-жа Силвия Димитрова, заместник-директор на Националния институт на правосъдието отчетоха стратегическото значение на проекта за реформирането на пенитенциарната система и за обучението на българските магистрати и служителите на затворническата администрация.

 

Ръководителят на проекта г-жа Ралука Иван представи постигнатите резултати от изпълнението на проекта пред местните партньори, заинтересованите страни и обществеността, а г-н Атила Юхаз, международен експерт по проекта, разгледа постигнатите резултати в контекста на превенцията и противодействието на малтретирането и корупцията в местата за лишаване от свобода. 

 

На пресконференцията бяха представени следните наръчници и помагала, разработени и преведени в рамките на проекта, които са достъпни в библиотеката на НИП:

 

1. „Наръчник за новите правни средства за защита при оспорване на условията на лишаване от свобода, въведени от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража  (ДВ, бр. 13 от 7.02.2017)”, разработен от г-жа Цвета Желязкова, съдия в Софийски градски съд;

 

2. „Компендиум от ключови дела от практиката на Европейския съд по правата на човека по член 3”, изготвен от авторски колектив в състав: г-жа Цвета Желязкова, съдия в СГС, г-н Джим Мърдок и г-жа Ивана Роаня, международни експерти на СЕ;

 

3. „Практически наръчник за най-добрите европейски практики в областта на пробацията (включително електронно наблюдение – ЕН)”, изготвен от авторски колектив в състав: г-жа Яна Сперо и г-н Павел Щерн, международни консултанти към Съвета на Европа и д-р Тони Димов, председател на Центъра за оценка на въздействието на законодателството;

 

4. Наръчник „Противодействие на малтретирането в затворите” на СЕ  и

 

5. Наръчник „Здравеопазване и медицинска етика в затвора” на СЕ.

 

Националният институт на правосъдието разполага с ограничен брой копия на изданията. Очаквайте електронен формат на помагалата във Виртуалната читалня на НИП. 

 

Skip to content