На 12 февруари, сряда, от 11 часа, в хотел „Глория Палас” ще се проведе заключителна пресконференция по проект „Укрепване на капацитета на началното обучение чрез консолидиране на мрежата на магистратите наставници и актуализиране на  модела на задължителното първоначално обучениe”, изпълняван от Националния институт на правосъдието, финансиран от ОПАК, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.

Участие в пресконференцията ще вземат Драгомир Йорданов, директор на Националния институт на правосъдието и Стоил Пашкунов, заместник директор на НИП, които ще представят анализ и оценка на обученията, изпълнени по проекта. Поканени на събитието са членове на ВСС, магистрати, представители на дипломатическите мисии, на изпълнителната власт и на неправителствения сектор.

Проектът се изпълнява в рамките на 22 месеца и имаше за цел укрепването на задължителното първоначално обучение на кандидатите за младши магистрати, така че то да отговаря на големите изисквания и очаквания за подготовката на българските магистрати. Заложените и постигнати до момента стандарти в първоначалното обучение се доближават до тези на едни от най-големите школи за обучение на магистрати в Европа – испанската и френската.
По проекта бяха актуализирани програмите на задължителното първоначално обучение на кандидатите за младши съдии и младши прокурори и към момента по тях се обучава втори випуск.
С цел въвеждане на нови технологии в обучението, както и с оглед осъществяване на икономии и налагането на един по-екологичен подход в обучението бяха закупени 70 бр. електронни четци, които младшите магистрати използват при ежедневната им работа с делата и казусите в рамките на задължителното първоначално обучение.
 

Skip to content