Във връзка с проведената процедура за подбор на постоянни  преподаватели на кандидатите за младши съдии и прокурори в Националния институт на правосъдието, ви информираме, че съгласно изискванията на чл. 262 от Закона за съдебната власт и чл. 20, ал. 1, т. 7 от Правилника за организацията и дейността на Националния институт на правосъдието и неговата администрация и чл.18, ал. 2 от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието (Вътрешните правила), на 07.07.2016 г. е открита процедура за подбор на постоянен преподавател по наказателно право и процес и по гражданско право и процес за провеждане на задължителното първоначално обучение  на кандидатите за младши съдии и кандидатите за младши прокурори,  випуск 2016-2017г.  Процедурата е оповестена чрез публикуване на официалната интернет страница на НИП и изпращане на обявление до Председателя на Върховния касационен съд за разпространение по подходящ начин сред съдиите. В този срок са подадени заявления от съдия Бонка Янкова –  ОС Търговище и съдия Петко Петков – СРС – кандидати за постоянни преподаватели по наказателно право и процес и съдия  Атанас Иванов – РС Благоевград и съдия  Петя Стоянова – СРС , кандидати за постоянни преподаватели по гражданско право и процес.
Съгласно чл. 20 от Вътрешните правила, по заповед на директора на НИП, подборът се извършва от комисия в чиито състав влизат:  заместник директор на НИП,  председателят на ВКС или упълномощен негов заместник, съответно Главният прокурор или упълномощен негов заместник, трима граждански или наказателни съдии, съответно трима прокурори, по предложение на председателя на ВКС, съответно на Главния прокурор На 20.07.2016 г. със заповед на Директора са  назначени две  комисии за подбор на постоянен преподавател по наказателно право и процес в състав: Нели Маданска – заместник-директор на НИП и председател на комисията, Павлина Панова, съдия във ВКС, Ружена Керанова – съдия във ВКС, Галина Захарова – съдия във ВКС, Лада Паунова – съдия във ВКС и комисия за подбор на постоянен преподавател по гражданско право и процес в състав: Нели Маданска –заместник-директор на НИП и председател на комисията, Красимир Влахов – съдия във ВКС, Тотка Калчева – съдия във ВКС, Светлана Калинова- съдия във ВКС, Камелия Маринова – съдия във ВКС.
Съгласно изискванията на чл. 17 и следващите от Вътрешните правила за постоянни преподаватели към Националния институт на правосъдието могат да бъдат съдии, прокурори, следователи, преподаватели и научни сътрудници по правни науки, които притежават високи професионални и нравствени качества и имат най-малко осем години юридически стаж. Като подборът на постоянните преподаватели се извършва чрез проверка на документи и събеседване с кандидатите, както и по преценка на комисията, могат да бъдат изискани и допълнителни документи от кандидатите.
На 19.09.2016 г. на съвещание на комисията, преди изслушването на кандидатите и след проведен разговор, кандидатът Атанас Иванов е заявил отказ от участие в процедурата.
На същата дата кандидатът Бонка Янкова също е заявила, че се отказва от участие в процедурата.
На 19.09.2016 г. двете комисии на основание чл.25, ал. 5 от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националният институт направосъдието, обявява класирането на кандидатите от проведения подбор, за постоянен преподавател по гражданско право и процес – съдия Петя Петкова Стоянова – 76,4 точки  а за постоянен преподавател по наказателно право и процес съдия   Петко Петков – 92,4 точки и съгласно чл. 25, ал. 6 предлага директорът да направи предложение пред Управителния съвет на Националния институт на правосъдието за одобряване на класираните кандидати.
На 29.09.2016 г. на заседание на Управителния съвет на Националния институт на правосъдието директорът не предлага да бъдат одобрени и класирани кандидатите в процедурата за подбор на постоянен преподавател, като основанията за това са, че съгласно чл.17, т. 1 от Вътрешните правила и в съответствие с изискванията за високи професионални и нравствени качества на преподавателите в НИП, е включено и изпълнението на задължението по чл. 210, т. 1 от ЗСВ за решаване на делата и преписките в определения срок. Това обстоятелство се преценява въз основа на официално  получени справки от съответните органи на съдебната власт.
Кандидатът по гражданско право и процес е одобрен, а по отношение на постоянен преподавател по наказателно право и процес УС е задължил директора на НИП да открие нова процедура.
На 03.10.2016 г. със заповед на директора на Националния институт на правосъдието и на основание чл. 20, ал. 1, т. 7 и чл.49, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Националния институт на правосъдието и на неговата администрация, чл.18, ал. 2 от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в НИП  е открита нова процедура за подбор на постоянни преподавател по наказателно право и процес.
В определения срок са подали заявление четирима кандидати – четирима кандидати съдия Петко Петков – СРС, съдия Маргарита Димитрова – СРС, съдия Полина Величкова – СРС и съдия Яна Димитрова – СРС.
Със заповед на директора на НИП е определена комисия в състав – Нели Маданска – заместник – директор на НИП, Павлина Панова – съдия във ВКС, Красимир Шекерджиев – съдия във ВКС, Галина Захарова – съдия във ВКС и Лада Паунова – съдия във ВКС.
На 19.10.2016 година комисията е допуснала до участие в подбор на постоянен преподавател  и четиримата кандидати.
След проведено събеседване на 31.10.2016 година, комисията класира кандидатите и обявява класирането им на официалната страница на НИП, както следва: Петко Петков – 98.4 точки, Полина Величкова – 79.6 точки, Маргарита Димитрова – 64.6 точки и Яна Димитрова 62.8 точки.
С доклад до директора на НИП комисията предлага да бъде направено предложение пред Управителния съвет на Националния институт на правосъдието за одобряване на постоянен преподавател  по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии от випуск 2016-2017 съобразно извършеното класиране.
Съгласно чл. 25, ал. 6 от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието, директорът предлага на Управителния съвет да одобри за съответната длъжност кандидатът, класиран на първо място.
На 11.11.2016 г. на заседание на Управителния съвет на НИП, директорът е докладвал решението на комисията с класираните участници и е предложил да бъде избран първият класиран кандидат. При гласуването на първият по ред кандидат -Петко Петков са получени следните резултати с 4 гласа „Против” и 3 гласа „За”.
Тъй като първият кандидат не е избран, на основание чл. 25, ал. 8 от Вътрешните правила за организацията и реда на учебната дейност, подбора и възнаграждението на преподавателите в Националния институт на правосъдието, директорът е предложил втория по ред класиран кандидат – Полина Величкова, който със 7 гласа „За” е одобрен за постоянен преподавател по наказателно право процес.

Skip to content