45 магистрати от върховните и апелативните съдилища в страната и Прокуратурата на РБ взеха участие в Кръглата маса, посветена на прилагането на чл. 5 от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ) в българското законодателство и практика, проведена на 30.10.2017 г. 
 
Това е четвъртото обучително събитие в дискусионен формат, организирано в рамките на проект „Подкрепа за прилагане на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) и стандартите и препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение или наказание (КПИ) (с фокус върху реформата на затворите)”, финансиран от Доверителния фонд за правата на човека и осъществяван съвместно от НИП, ГД „Изпълнение на наказанията” към Министерство на правосъдието и Съвета на Европа. 
 
В рамките на дискусиите на кръглата маса се обсъдиха  противоречията в правораздавателната практика по чл. 1 и чл. 2 от ЗОДОВ във връзка с чл. 5 от Конвенцията, както и  наказателноправните аспекти на разпоредбата, предмет на анализ в актуалната практика на ЕСПЧ по дела срещу България.
 
Българските експерти от Секретариата и Отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) – г-жа Людмила Миланова-Фади и г-жа Любов Стойчева направиха преглед на актуалната практика на ЕСПЧ в разглежданата област. Активно участие в дискусиите взеха г-жа Павлина Панова, заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС), г-жа Лада Паунова и г-жа Илияна Папазова, съдии във ВКС, г-жа Таня Куцарова и г-жа Донка Чакърова, съдии от Върховния административен съд, както и представителите на дирекция „ППРБЕСПЧ” към Министерство на правосъдието.
 

Skip to content