На 29 май 2019 г., от 11.00 до 13.00 ч. EEST (източноевропейско стандартно време), Европейската мрежа за съдебно обучение организира уебинар на тема „Правата на непридружените деца, непълнолетни и малолетни – нови предизвикателства пред гражданските съдилища – перспективата пред гражданското право в държавите-членки на Европейския съюз“.

Четири години след разгръщането на миграционната криза в Европа, децата мигранти продължават да търсят убежище на Европейския континент. За 2018г. техният брой възлиза на 34 200 души, което се равнява на ¼ от броя на всички мигранти. Този факт поставя сериозни предизвикателства не само пред миграционните власти на държавите-членки, но и пред гражданските съдилища в Европа. 
 
Транснационалното измерение на проблема налага прилагането на европейски и международни правни инструменти, които да гарантират защита правата на децата. Уебинарът предлага решения на множество въпроси, свързани с взаимодействието между миграционното право и защитата на човешките права, назначаването на настойник и трансфера на личните данни.
 
Уебинарът е предназначен за съдии, които работят по дела в областта на съдебното сътрудничество по гражданскоправни въпроси и представители на професионалната общност, които проявяват интерес към темата.
 
Лектор в обучението е г-жа Мартина Ерб-Клунеман, германски съдия, разглеждащ семейни дела. До 1996 г., съдия Клунеман е работила по дела от общ характер в областта на гражданското и наказателното правосъдие, а след това е назначена за съдия по семейни дела в град Хан, Германия. 
 
Уебинарът се провежда на английски език.
 
Желаещите да участват в обучението следва да се регистрират на адрес: https://meet51996584.adobeconnect.com/mek/event/event_info.html
 

Skip to content