По повод съвместната инициатива на председателите на Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия за създаване на Конференция за бъдещето на Европа, насочена към гражданите на Европейския съюз и тяхното активно участие в изграждането на по-устойчива Европа, Академията по европейско право организира межународен уебинар   по тази тема на 11.05.2021 г. Модератор на събитието бе д-р Волфганг Хойзел, дългогодишен директор на ERA. Катарина Барли, заместник-председател на Европейския парламент, Вера Йоурова, вицепрезидент на Комисията,  и професор Питър-Кристиан Мюлер Граф (Университета в Хайделберг) бяха основни панелисти на уебинара. На събитието се обсъдиха целите и очакваните резултати от Конференцията за бъдещето на Европа като уникална и навременна възможност гражданите да обменят становища и идеи за предизвикателствата и приоритетите на Европа. До пролетта на 2022 г. се очаква конференцията да изготви заключения и формулира насоки за бъдещето на Европа. Инициативата включва:

·        Многоезична езикова платформа (https://futureu.europa.eu/), на която гражданите споделят и изпращат идеи и предложения;
·        Децентрализирани събития, организирани навсякъде в Европа;
·        Европейски граждански панели, водени от граждани с различен произход, пол, възраст, социално-икономическо положение и образование;
·        Пленарни заседания на конференцията с участието на представители на Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия, Комитета на регионите,  както и представители на националните парламенти.
В заключителната част на събитието беше представено специалното издание на Академията по европейско право, разработено в чест на д-р Волфганг Хойзел „Бъдещето на правна Европа – ще му се доверим ли?“.
Книгата е изготвена с участието на директора на ERA Жан-Филип Ражеад, проф. Гавин Барет, Даяна Уолис и Хaйнц Вейл. Представянето на книгата искрено изненада и развълнува  д-р Хойзел, който благодари на Академията по европейско право, както и на всички колеги и приятели от цяла Европа – част от голямото семейство на ERA.

Skip to content