Магистрати, съдебни обучители, адвокати и други правни специалисти взеха участие в дискусията със съдия Йонко Грозев от Европейския съд по правата на човека на тема „Актуални тенденции в практиката на Европейския съд по правата на човека по гражданскоправни въпроси“, която се проведе на 8 април 2022г. в зала 201 на Националния институт на правосъдието и през платформата ZOOM.

Събитието бе открито от директора на НИП, г-жа Миглена Тачева. Тя представи основните акценти и очаквани резултати по проекта „Съвременна учебна среда за съдии, прокурори, следователи и други представители на професионалната общност“, изпълняван от НИП по програма „Правосъдие” на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.

Съдия Йонко Грозев отбеляза, че това е първата обучителна дейност в присъствен формат с негово участие след пандемичната обстановка и изрази увереност, че бъдещите срещи ще са основа за непосредствено ползотворно общуване между професионалисти и експерти по темата. В хода на изложението си съдия Грозев направи преглед на прилагането на гражданскоправните аспекти на Конвенцията, като постави акцент върху конфискацията по гражданскопроцесуален ред в контекста на практиката на ЕСПЧ. Последва активна дискусия, в която бяха обсъдени установените нарушения от ЕСПЧ по дела срещу България и прилагането на нормативната рамка относно отнемането  на незаконно придобито имущество. 

Skip to content