На 29.10.2021 г. Националният институт на правосъдието представи анализа „Упражняване на правомощието на българските съдилища да отправят преюдициални запитвания до Съда на ЕС по административноправни въпроси“, разработен в изпълнение на Дейност 2 „Развиване на изследователски общности“ по проект „НИП – модерна институция за съдебно обучение, изпълняван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“.

 

В рамките на представянето, съдия Аглика Адамова от Върховния административен съд дискутира с участниците въпроси, свързани с отговорността на държавата в светлината на решенията на Съда на ЕС по делото „Кантарев срещу БНБ“. Структурата и съдържанието на анализа беше представен от доц. д-р Станислав Костов, СУ „Св. Климент Охридски“, координатор на изследователската общност.

 

Анализът е разработен от изследователска общност в състав: Росица Драганова, съдия във Върховния административен съд, Аглика Адамова, съдия във Върховния административен съд, Румяна Папазова, съдия във Върховния административен съд;  Мирослава Георгиева, съдия във Върховния административен съд, Александър Дорич, реферандер, Съда на ЕС и доц. д-р Станислав Костов, СУ „Св. Климент Охридски“.

 

 

Skip to content