На 24 септември 2012 г. (понеделник) от 10.00ч. в конферентната зала на Националния институт на правосъдието ще бъде открита учебната година на първия випуск кандидати за младши съдии и младши прокурори.

 

Приветствие към курсистите ще отправят Министърът на правосъдието г-жа Диана Ковачева, Председателят на ВКС и Председател на Управителния съвет на НИП проф. Лазар Груев, както и Главният прокурор проф. Борис Велчев.

 

С промените в Закона за съдебната власт, в сила от 1 януари 2012г., бе извършена реформа в задължителното първоначално обучение в НИП и в реда за назначаване на младшите магистрати в съдебната система. Бе въведена фигурата на кандидат за младши съдия и кандидат за младши прокурор, които, едва след успешно положен изпит в края на обучението си в НИП, ще бъдат назначени на длъжност „младши съдия” в окръжните съдилища и „младши прокурор” в районите прокуратури.

 

Обучението на кандидатите за младши съдии и младши прокурори бе увеличено от шест на девет месеца с оглед по-пълноценната подготовка на курсистите и засилване на практическата му насоченост. Новите учебни програми бяха разработени от дългогодишни преподаватели на Института с финансовата подкрепа на Оперативна програма административен капацитет в рамките на проект ”Укрепване на капацитета на началното обучение чрез консолидиране на мрежата на магистратите наставници и актуализиране на модела на задължителното първоначално обучение”.

 

През първия ден, след официалното откриване, обучението ще започне с встъпителна лекция на директора на НИП г-н Драгомир Йорданов, последвана от презентация на американския федерален съдия г-жа Джийн Пратер на тема „Статут на съдията в САЩ и правилата за етично поведение”.
 

Skip to content