Днес бе официално открита новата учебна година на кандидатите за младши съдии и младши прокурори в Националния институт на правосъдието. На откриването присъстваха министърът на правосъдието Христо Иванов, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет, съдии, адвокати и други гости.

  Успех на младшите магистрати пожела министър Христо Иванов, „За мен е изключителна чест и радост да Ви приветствам днес с началото на учебната година. Пожелавам Ви колкото можете по-добре да усвоите материята, която ще Ви бъде преподавана. От тази гледна точка се намирате в прекрасни ръце.  Много се радвам и не спирам  да го подчертавам всеки път, че Националният институт на правосъдието  е една от най-успешните стъпки за реформа, която е предприемана в България, неговото създаване и начинът, по който той работи. Когато ние говорим за съдебна реформа, често пъти, всеки един от нас, си задава въпроса, след толкова много време  можем ли да посочим несъмнено добри примери и мисля, че списъкът, който не е малък и има и други добри примери, ще бъде оглавяван от НИП. В този смисъл много се радвам, че може да се възползвате от този успех. Освен  да продължите и да надграждате успеха на своите колеги тук, статистиката показва едни много високи постижения, на Вас се пада нелеката задача да бъдете лицето на българската съдебна власт. Това се случва в момент, в който на различни нива се води дебат за нейната модернизация. Виe сте тези, които трябва да дадете сборния образ на бъдещата колегия. Моят призив към Вас, е не да се затворите между тези стени, а да участвате, както намерите за необходимо, в този интересен момент. Ние трябва да намерим решение как българският магистрат да бъде по-независим, по-компетентен и по-ефективен и мисля, че в ежедневните си усилия и занятия Вие ще стигнете до тези въпроси, това е изключително важно за българското общество и аз искам да ви пожелая успех!”

  В обръщението си към кандидатите за младши магистрати, председателят на Върховния касационен съд, Лозан Панов,  подчерта, че това е началото на тяхната кариера: „Пътят към професионалното Ви  израстване все още представлява един бял лист, на който Вие трябва да напишете Вашия шедьовър. От Вас самите зависи това как ще го направите. Ако вървите по пътя на истината това ще Ви донесе удовлетворение и вдъхновение. Разбира се в професията на съдията има много тежки моменти. Нека да ви кажа и още нещо, не бъдете слуги на обществото, а бъдете част от самото общество и вършете с достойнство своята работа, така че когато се обърнете назад наистина да изпитвате удовлетворение от свършената работа.”

  Председателят на Върховния административен съд, Георги Колев пожела успех на кандидатите за младши магистрати с думите : „Очевидно сме на прав път, защото залата става все по-пълна и по-пълна с всяка изминала година. Това говори за едно обстоятелство – че сме на прав път в развитието на Института и работата на екипа му, за това, че през годините успя да наложи една мярка, един стандарт и една карта в обучението, а това доведе до нещо интересно.
Лично аз обаче, харесвам много повече  един друг ден – този в който всеки един от Вас ще бъде с тогата на своята професия, този на завършването, той е много по-интересен. Всеки един от Вас тогава ще е разбрал с какво предстои да се сблъска, какви са трудностите и проблемите. Този ден е важен, но пътят към него също е изключително важен. Желая ви успешно да стигнете до този ден! Вярвам, че тази подготовка, която ще получите, значително ще Ви помогне в бъдеще. Желая ви успех!”

    В поздравлението си към кандидатите за младшите магистрати, главният прокурор Сотир Цацаров  се обърна с думите: „ За Вас днес е едно начало, но колкото е начало, е и процес и непрестанно движение.
Университетът на правната практика е именно тук в НИП.  Тук където ще имате много свестни и качествени преподаватели, тук където макар и за един съвсем кратък курс, в сравнение с обучението в университета, ще разберете какво е истинската правна практика. За това мисля, че времето, през което ще бъдете тук е почти или по-важно от времето, което сте прекарали в университета. Най-важното е да се пазите от професионално високомерие, то капсулира общността на съдиите и общността на прокурорите. То е вредно в професионален план за всеки лично, то е вредно за обществото. Няма безгрешни. Всеки от нас бърка, всеки ден, независимо колко стаж има. Всеки ден ще бъркате и Вие, но Вие имате предимството да гледате нашите грешки и да бъркате далеч по-малко.”

    На добър час на младшите магистрати пожела и представляващият ВСС Соня Найденова: „Скъпи колеги, сигурно е хубаво да чувствате подкрепата на толкова голяма аудитория, която се е събрала днес тук за да Ви пожелае на добър час.  Имате прекрасни преподаватели, с които в следващите 9 месеца ще бъдете заедно. Бъдете сигурни, че ще научите това, не как съдията или прокурорът да вземе страха на хората, а как да спечели тяхното уважение. Най-важното, което и нашите преподаватели  и тези, от които ние сме се учили, и тези от които Вие ще се учите е  било – ако искате другите да Ви уважават, уважавайте себе си, а ще уважавате себе си, когато сте последователни, когато сте непримирими към несправедливостта, не само тази, която виждате в съдебната зала или в материалите по делото, а и тази несправедливост, която е в обществото и се изсипва в повечето случаи без основание върху работещите в съдебната система. Чувствайте подкрепата на останалите, но бъдете и Вие активни.”

    Директорът на Националния институт на правосъдието, Драгомир Йорданов в своето приветствие  подчерта, че това е десетият випуск, който ще се подготвя в НИП: „ Уважаеми кандидати за младши съдии и младши прокурори, за Вас това е един своеобразен първи учебен ден! Вие сте десетият випуск младши магистрати, който започва своето обучение в Националния институт на правосъдието. Предишните девет випуска по стечение на обстоятелствата са били точно 270 младши съдии и точно 270 младши  прокурори, завършили първоначалното си обучение. Тази година започва новият десети випуск от общо 70 кандидати за младши магистрати,  надяваме се същият брой да завърши!”

Skip to content