Делегация от Школата на магистратурата на Албания, ръководена от директора й г-н Сокол  Садушай е на тридневно посещение в Националния институт на правосъдието.

Посещението се организира по линия на проект, финансиран от Департамента на правосъдие на САЩ.

Споделянето на добри практики, свързани с началното обучение на магистрати, текущото им обучение по Европейско право, дистанционното обучение като съвременна алтернатива за друга форма на обучение, изготвянето на учебни програми и методи, обучението на съдебната администрация и развиване на активно институционално и международно сътрудничество са основните теми, представляващи интерес за албанските колеги.

Директорът на НИП, г-н Драгомир Йорданов представи българската съдебна система, споделяйки 10-годишния опит на института в етапите на предприсъединителния период и след присъединяване на България като страна членка в Европейския съюз.

Като залог за установените институционални взаимоотношения между българската и албанската обучителни институции ще се подпише в София Меморандум за разбирателство, чиято основна цел е изграждане на стабилно и плодотворно сътрудничеството в сферата на съдебното обучение за съвместни инициативи и дейности.

Skip to content