На 24 юли  2014 г. Националният институт на правосъдието започна изпълнението на проекта „ПОВИШАВАНЕ НА ТЕКУЩАТА КВАЛИФИКАЦИЯ В ОБЛАСТТА НА ГРАЖДАНСКОТО И ТЪРГОВСКОТО ПРАВО”, осъществяван  с  финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Проектът има за цел усъвършенстване на правоприлагането в областта на гражданските и търговските дела чрез повишаване на текущата квалификация магистратите, съдебните и прокурорските помощници, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията, както и на административните ръководители и техните заместници в органите на съдебната власт.

 Основните дейности на проекта  са насочени към:

1.    Повишаване на квалификацията в областта на гражданското и търговското право на магистратите, съдебните и прокурорските помощници, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията.
2.    Повишаване на знанията и уменията в специфични неюридически области, свързани с ежедневната работа на магистратите и работещите в съдебната система
3.    Укрепване на преподавателския екип на НИП в областта на гражданското, търговското право и интердисциплинарните обучения.
4.    Интегриране на разнообразни иновативни формати в съдебното обучение.
5.    Укрепване и разширяване на сътрудничеството с обучителни институции в Европа при осъществяване на съвместни обучителни инициативи.

За изпълнение на поставените цели проектът предвижда:

•    разработване и актуализиране на нови обучителни модули за съдебната система;
•    провеждане на 10 обучения (централизирани и регионални/изнесени) и тематични срещи в областта на гражданското и търговското право;
•    провеждане на 5 интердисциплинарни обучения;
•    организиране на годишна среща на преподавателите на Националния институт на правосъдието;
•    провеждане на 4 дистанционни обучения по теми на гражданското и търговското право;
•    осигуряване на адекватна техническа подкрепа за подготовката и провеждането на предвидените обучения.

Предвидените обучителни дейности по проекта ще се осъществят в партньорство с водещите съдебни школи и европейски обучителни институции в Европа, с които НИП има подписани споразумения: Съдийската школа (Барселона-Испания), Центърът за правно обучение (Мадрид-Испания), Европейският институт за публична администрация (Люксембург), Европейската мрежа за съдебно обучение (Брюксел-Белгия), Академията за Европейско право (Трир-Германия), Националната школа на магистратурата (Франция), Център за правно обучение (Португалия), Националният институт на магистратурата (Румъния), Институт за съдебно обучение (Белгия), Висшият съдебен съвет (Италия), Министерството на правосъдието на Бавария (Мюнхен-Германия), Министерството на правосъдието (Словения), Националната школа за съдии и прокурори (Полша). Партньорството с европейските школи за съдебно обучение ще допринесе за повишаване на уменията на правоприлагащите органи да тълкуват и прилагат националното право, в съответствие с актовете на правото на ЕС.
 

Skip to content