„Функционирането на Специализирана прокуратура за борба с корупцията, каквато има в Испания, е стъпка в правилната посока и добра практика за Европа. Цялата работа по сложни и тежки дела се концентира на едно място, върши се от един екип и за много по-кратко време”.

Това обясни Николас Серано, прокурор от Апелативния съд на Испания и преподавател в Центъра за правно обучение в Мадрид на пресконференция  по проект "„Компетентна съдебна система и повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение”от Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Серано е в България като лектор на семинар за съдебни служители „Съдебна етика. Превенция на корпуционния риск. Конфликт на интереси”. Обучението е част от десетте специализирани семинара, които обхванаха 250 съдебни служители и бяха насочени към опознаване на европейски практики в областта на съдебната етика, превенция на корупционния риск и установяване на конфликт на интереси в съдебната администрация.

За една година за обучение в страни от ЕС бяха изпратени 182 магистрати и 78 съдебни служители, каза от своя страна ръководителят на проекта и заместник-директор на Националния институт на правосъдието Стоил Пашкунов. От септември месец 500 магистрати и съдебни служители посещават и курсове по чуждоезиково обучение.
 

Skip to content