От 2 до 5 юли 2019г. Националният институт на правосъдието е домакин на четвъртия полуфинал на състезанието за младши магистрати „ТЕМИС”, организиран от Европейската мрежа за съдебно обучение на тема "Съдебна етика и професионално поведение". В рамките на състезанието 11 отбора от Австрия, България, Германия, Италия, Португалия, Финландия, Франция и Унгария представят теми в областта на съдебна етика и професионално поведение на магистратите и отговарят на въпроси пред жури от изтъкнати европейски експерти. 

 

Основната цел на състезанието е да предостави форум за дискусия, на който бъдещите магистрати от държавите членки на ЕС да споделят общи ценности, да обменят добри практики и професионален опит.

 

Състезанието беше открито с приветствия от директора на НИП г-жа Миглена Тачева и Генералния секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение г-н Войчех Постулски, който поздрави участниците с видео съобщение.

 

Състезанието започна с презентацията на Поругалия (първи отбор) на тема „Изкуствения интелект и съдебните решения“. Състезателният ден продължи с представяне на първия отбор на Италия и отбора на Германия по темите „Съдът и киното: изследване на съдебната етика чрез филми на правна тематика“ и „Безпристрастност на юристите: правни и етични задължения“.

 

Темата за изкуствения интелект беше разгледана и през втория ден на състезанието, когато вторият отбор на Италия представи изложението „Съдията на бъдещето – изкуственият интелект и правосъдието“. Отборът на Австрия беше избрал тема „Преразглеждане на „традицията за мълчанието“ – нов подход към свободата на изразяване на съдиите“.

 

Следобедната част на втория състезателен ден ще продължи с представянето на отборите на Испания и Франция по темите „Използването на социалните медии от съдиите и как това може да повлияе върху тяхната безпристрастност“ и „Практика и етиката – невъзможно предизвикателство пред съвременните съдии“. 

 

(Информацията е актуализирана на 3.07.2019 г.)

 

 

 

Skip to content