Националният институт на правосъдието реализира проект за 1 032603,57 лв. с финансовата подкрепа на Оперативна програма Административен капацитет

Националният институт на правосъдието започва реализацията на проект „Повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение”. Продължителността му е 12 месеца, по време на които магистрати и съдебни служители от цялата страна ще преминат специализирани и чуждоезикови обучения. Това заяви по-рано днес на пресконференция заместник-директорът на НИП и ръководител на проекта Стоил Пашкунов.

 

В рамките на проекта ще бъдат проведени специализирани обучения за съдебни служители по граждански, търговски и наказателни дела с акцент върху съдебното сътрудничество. Проектът включва и интердисциплинарни обучения в области като управление на човешките ресурси, европейско право за неюристи, съдебна етика, връзки с обществеността, както и дистанционно обучение за защитата на личните данни в съдебната система.  Освен български в семинарите ще бъдат привлечени и чуждестранни лектори по линия на Европейската мрежа за съдебно обучение и от 12 европейски съдебни школи – партньори на НИП.

 

„Подборът на участниците ще се извършва на базата на методика и строги критерии, така че да се гарантира обективен и прозрачен подбор на обучаемите”, подчерта Стоил Пашкунов.

 

Проектът „Повишаване на капацитета и ефективността в правораздаването чрез обучение” се осъществява от Националния институт на правосъдието с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Предвижда се по проекта да бъдат изразходвани 1 032 603,57 лв.

 

Очаква се заложените дейности по проекта да допринесат за обогатяване на знанията, професионалните контакти, обмена на информация и практики между представителите на съдебната система в ЕС и съдебните служители от България. Ще се доразвие чуждоезиковата квалификация на магистрати и съдебни служители, което ще укрепи техния капацитет в областта на международното съдебно сътрудничество.
 

 

 

 

 

 

 

Skip to content