В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз на 14 и 15 юни 2018 г. в хотел Палас, к.к. "Cв. св. Константин и Елена", Варна, Националният институт на правосъдието e домакин на 21-то Общо събрание на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО). 

 

Морската столица на България, гр. Варна, посреща 130 представители на националните обучителни институции на държавите членки на Европейския съюз, на европейските обучителни институции, както и наблюдатели и партньори на ЕМСО. Приветствия към делегатите на Общото събрание ще отправят директорът на Националния институт на правосъдието, г-жа Миглена Тачева, и генералният секретар на Мрежата, съдия Войчех Постулски.  Министърът на правосъдието на Република България, г-жа Цецка Цачева, председателят на Върховния касационен съд, съдия Лозан Панов, българският съдия в Общия съд на ЕС, г-жа Марияна Кънчева, българският депутат в Европейския парламент, г-н Емил Радев и представителят на Европейската комисия, г-н Питър Чонка, ще направят ключови изказвания.
 
Програмата на Общото събрание на ЕМСО включва цялостен отчет на дейността на Мрежата за 2018 г. и дискусия  за бъдещето на европейското съдебно обучение в контекста на проекта за стратегически план на ЕМСО 2021 – 2027. В рамките на Общото събрание ще бъдат проведени работни срещи с представители на съдебните школи от страните от Западните Балкани. 
 
Ден преди това – на 13 юни 2018 г.  заседава Управителният комитет на Европейската мрежа за съдебно обучение – органът, който обсъжда стратегическите въпроси на европейското съдебно обучение и подготвя дневния ред на Общото събрание на Мрежата.  НИП участва в заседанията на Управителния комитет на ЕМСО от м. септември 2017 г.
 
 

Skip to content