На 8 юли 2015 г., 11.00 в часа, зала „Библиотека” на хотел „Радисън Блу” ще се състои началната пресконференция по проект „Повишаване на текущата квалификация в областта на гражданското и търговското право".

Общо 560 съдии, прокурори, следователи, административни ръководители на съдилища и прокуратури, а също – съдебни и прокурорски помощници, държавни съдебни изпълнители и съдии по вписванията, ще бъдат обучавани в изпълнение на различните дейности по проектa.

Проектът се осъществява от НИП с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинасирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд – приоритетна ос ІІ „Управление на човешките ресурси”, подприоритет 2.4. „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси”; Бюджета линия BG051PO002/14/2.4-13.  Проектът е с продължителност 15 месеца и общ бюджет от  907 209, 79 лв.

Поредната проектна инициатива на НИП е насочена към  усъвършенстване на правоприлагането в областта на гражданските и търговските спорове. Според официалната статистика, гражданските и търговските дела представляват около 70 % от общия брой на всички дела,  които годишно стоят на разглеждане пред апелативните, окръжните и районните съдилища. Гражданското и търговското законодателство са едни от най-динамичните, а в условията на финансови затруднения, споровете се усложняват и очакванията на гражданите и бизнеса за бързина на правораздаването и качество на съдебните актове са завишени.

Специфичните дейности по проекта включват поредица от  обучения по нови и актуализирани програми за текуща квалификация на магистратите, съдебните и прокурорските помощници, държавните съдебни изпълнители и съдиите по вписванията. Предвидени са и специализирани обучения за административни ръководители в органите на съдебната власт и техните заместници.  По този начин НИП се включва към идеята за добре подготвена съдебна система, като гарант за икономически растеж.

Партньори по проекта са Европейската мрежа за съдебно обучение, Министерството на правосъдието на Бавария, Висшият съвет на магистратурата  на Италия  и Европейският институт по публична администрация (Люксембург).
 

Skip to content