От 5 до 9 ноември 2018г. млади магистрати от школите за съдебно обучение на Холандия, Франция, Германия, Белгия, Унгария, Швеция и Испания са на посещение в Националния институт на правосъдието. Заедно със своите български колеги от випуск 2018 – 2019 на НИП бъдещите магистрати имат възможност да участват в работни сесии, да присъстват на съдебни заседания и лекции, посветени на европейското съдебното сътрудничество. Програмата на обмена започва с лекция на федералния съдия от САЩ г-жа Джийн Пратер за етичните предизвикателства в съдебната система, а на 9 ноември 2018 г. , в деня на самоуправлението в НИП трима кандидати за младши магистрати ще поемат домакинството на обменната програма.

 

През настоящата година това е първи обмен за младши магистрати в НИП по Програма АЯКОС на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО), насочена към създаване на общоевропейска съдебна култура чрез повишаване знанията  и уменията на бъдещите съдии и прокурори за европейските съдебни системи чрез обмен на добри практики, опит и възгледи. 

 

През 2019г., съгласно условията на програмата, всички кандидати за младши съдии, прокурори и следователи от България, участвали активно в програма АЯКОС ще осъществят обмен в друга европейска школа за съдебно обучение.

 

Skip to content