В последния си брой от юли 2011 г., Бюлетинът на Регионална антикорупционна инициатива, обобщи резултатите от проведеното в България 6-то Лятно училище за млади магистрати от Югоизточна Европа, осъществено в сътрудничество с Националния институт на правосъдието:

„6-то Лятно училище за млади магистрати от
Югоизточна Европа – 06-10 юни 2011 г. –
Слънчев бряг, България

Секретариатът на Регионална антикорупционна инициатива (РАИ), в сътрудничество с Националния институт на правосъдието – България, организираха съвместно ежегодното Лятно училище за млади магистрати от Югоизточна Европа в периода 06-10 юни 2011 г., в Слънчев бряг, България.
Стартирано през 2006 г. като форум за обмяна на идеи и добри практики сред младите съдии, прокурори и следователи, събитието бе проведено за 6-та поредна година и бе посветено на темата: "Международни стандарти и сътрудничество в борбата срещу корупцията ".

    Програмата се състоеше от четири основни обучителни модула:

1.    Международни стандарти в борбата срещу корупцията – прилагането на съответните конвенции на Организацията на обединените нации и Съвета на Европа;
2.    Реформа на съдебната система и борбата срещу корупцията като предизвикателства в процеса на присъединяване към Европейския съюз;
3.    Политики и превантивни мерки в борбата срещу корупцията;
4.    Опитът на Европейския съюз в международното съдебно сътрудничество по наказателни дела, с акцент върху дейността на структури като ОЛАФ и Евроджъст.

В рамките на събитието, младите магистрати споделиха една седмица в академична обстановка на брега на българското Черноморие, черпейки от знанията и опита на реномирани лектори от публични институции, международни организации и гражданското общество. Младите прокурори и съдии имаха възможност да обменят идеи и опит в областта на борбата срещу корупцията, да обсъдят слабостите и силните страни на ежедневната си работа, като по този начин изградиха професионални контакти между националностите в Югоизточна Европа. Програмата на Лятното училище включваше презентации на експерти от Службата на ООН по наркотиците и престъпността, Съвета на Европа (ГРЕКО), Университет по икономика и бизнес – Виена, мисията ЕУЛЕКС в Косово, Евроджъст, Върховна касационна прокуратура на България и Окръжен съд Бургас. По време на специалната практическа сесия младите магистрати посетиха ОС Бургас и се срещнаха с председателя на съда.
Събитието завърши със заключително оценяване на участниците, проведено под формата на практически казус, представен им за решаване от Националния институт на правосъдието, след което последва церемония по връчване на сертификатите, водена от съдия Драгомир Йорданов – директор на Националния институт на правосъдието и г-н Едмонд Дунга – ръководител на Секретариата на РАИ.”

Пълният текст на изданието на Регионална антикорупционна инициатива, на английски език, можете да изтеглите оттук:

 

 

 

Връчване на сертификати на участниците, 10 юни 2011 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6-то Лятно училище за млади магистрати от Югоизточна Европа, 6-10 юни 2011 г.

Skip to content