На 21 февруари 2020 г. Националният институт на правосъдието ще проведе обучение на съдии и прокурори от Великотърновския апелативен район на тема „Прилагане на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода /в сила от 01 януари 2020 г./ – проблеми и предизвикателства“.

 

Обучението се организира във връзка с променената компетентност – от 1 януари 2020 г. делата за трансфер на осъдени лица в други държави в Европейския съюз се разглеждат и решават от окръжните съдилища по местоживеене на осъдения, а не само от Софийски градски съд, както бе до влизането на новия закон в сила.

 

Учебният план е разработен от съдия Мариета Неделчева от Специализирания наказателен съд, Национално лице за контакт на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България, и съдия Татяна Грозданова-Чакърова, постоянен преподавател в НИП и член на същата съдебна мрежа.

 

Обучението е третото поред, което НИП организира за съдии и прокурори от всички апелативни райони по прилагането на новия закон за трансфер на осъдени лица, предстои провеждането на четвърто.

 

То се провежда по проект № BG05SFOP001-3.006-0001 „Правосъдие през 21 век – развиване на професионална компетентност и интегритет на магистрати и съдебни служители“, финансиран от Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Skip to content