Оперативна програма “Добро управление”

Целите и постигнатите резултати по проектите на НИП, осъществявани с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“  – „Правосъдие през 21 век – развиване на професионална компетентност и интегритет на магистратите и съдебните служители“ и „НИП – модерна институция за съдебно обучение“, представи на онлайн пресконференция директорът на НИП Миглена Тачева, ръководител на проектите.

Над 65 представители на професионалната общност са включиха в пресконференцията.  И двата проекта са с продължителност 25 месеца и приключват в края на 2021 г., но се предвижда удължаване на част от дейностите заради ограниченията, наложени от COVID пандемията.

По проект „Правосъдие през 21 век – развиване на професионална компетентност и интегритет на магистратите и съдебните служители“ се разработват стандарти за съдебно обучение за ефективно упражняване на длъжностите „съдия“, „прокурор“, „следовател“ и „административен ръководител“ в органите на съдебната власт. Въз основа на стандартите, след приемането им от Управителния съвет на НИП, ще бъдат разработени нови, практически насочени програми за въвеждащо и текущо обучение.

По проекта са разработени и формуляри за оценяване на обучителната дейност в съответствие с 3-те нива на оценяване съгласно модела на Къркпатрик, както и насоки за оценяване на обучителната дейност за ниво 4 на модела на Къркпатрик. Формулярите и насоките за оценяване на обучителната дейност на НИП са одобрени от Програмния съвет на Института и са интегрирани в обучителната му дейност.

„Обучителни дейности за развиване на професионална компетентност и интегритет“ е най-мащабната дейност по проект „Правосъдие през 21 век – развиване на професионална компетентност и интегритет на магистратите и съдебните служители“. 86 обучения – 35 присъствени и 51 електронни дистанционни обучения за общо 2 708 обучаеми – са проведени до края на юни 2021 г. Организирани са и 7 обучения в комбинирана обучителна форма за 188 участници. 20 съдии, прокурори и следователи са развили и надградили преподавателските си умения по друга дейност по проекта – „Развиване и укрепване на общността на съдебните обучители“.

По проекта „НИП – модерна институция за съдебно обучение“ е изготвен анализ на компетентностите и потребностите от обучение на служителите на Института, въз основа на който е разработен План за тяхното обучение през следващите две години.

Магистрати и външни експерти участват в 7-те изследователски общности по дейност „Развиване на изследователски общности“ по проекта и разработват анализи в областта на правосъдието. Изготвените анализи ще бъдат публично представени и обсъдени с представители на професионалната общност на еднодневни дискусии с участието на представители на органите на съдебната власт. Всяка от дискусиите ще включва обучителен модул, посветен на специфичен въпрос в рамките на темата на анализа.

Предоставени са възможности 740  магистрати, съдебни служители и служители на разследващите органи да изучават английски и френски език на различни нива в рамките на  дейност „Чуждоезиковите обучения – инструмент за укрепване на съдебното сътрудничество в рамките на ЕС“ по проекта „НИП – модерна институция за съдебно обучение“.

Дейност „Обмяна на опит за развитие на професионални умения и компетентности” предвижда за съдии, прокурори, следователи  и съдебни служители посещения на място и обучения в сродни съдебни школи, Съда на ЕС, Евроджъст, ОЛАФ, Европол и други институции и организации.

Директорът на НИП Миглена Тачева благодари на Управляващия орган на  Оперативна програма „Добро управление“ за ползотворното сътрудничество при осъществяването на проектите, както и на представителите на професионалната общност и експертите, които участват в изпълнението на дейностите. 

Skip to content