На церемония днес официално бе открита новата съдебна учебна година.

 

Съдебната учебната година започна и за дванадесетия випуск младши магистрати. 30 кандидати за младши съдии, 33 кандидати за младши прокурори и 18 кандидати за младши следователи започват задължителното 9-месечно обучение в НИП.

 

В обръщението си към присъстващите г-жа Тачева сподели увереността си, че съдебното обучение трябва да бъде основано на стандарти от ясно дефинирани знания и умения, профилирани съобразно процесуалната роля, компетентността и натрупания опит на обучаемите; че в бъдеще приоритет на НИП ще бъде поддържането на европейската съдебна култура като основата на взаимното доверие между съдиите и прокурорите в рамките на държавите — членки на ЕС.

 

С пожелание за здраве, енергия и ентусиазъм в усвояването на нови знания и умения, директорът на НИП се обърна и към кандидатите за младши магистрати, чиято учебна година започва днес.

 

От името на Висшия съдебен съвет поздравления към присъстващите отправи представляващият Съвета г-н Димитър Узунов. В своето обръщение към присъстващите г-н Узунов подчерта ролята на на преподавателитеза авторитета и признанието на НИП сред магистратската общност. Вярвам, че присъстващите тук сте носителите на промяна в съдебната система и към вас са насочени очакванията за справедливост и спазването върховенството на Закона, каза той.

 

Да се научат на морал  и на достойнството да бъдат магистрати, пожела заместник-председателят на ВКС г-жа Павлина Панова. Да вярват, че достойнството на съдебната система се гради от дойстойнството на магистратите в съдебната система и на уважението към професията на другите, бяха съветите, които съдия Панова отправи към младите си колеги.

 

Съдиите и прокурорите са в една лодка, само че съдиите стоят по-напред на палубата, и нека прокурорите не забравят това – с тези думи главният прокурор Сотир Цацаров поздрави кандидатите за младши магистрати.

 

Лодката на правосъдието, образно казано, се нуждае от стабилен курс и нека всеки помни защо е избрал юридическата професия, каза още г-н Цацаров, и пожела здраве и мъдрост на младшите съдии, прокурори и следователи.

 

 

 

Skip to content