Като член на Европейската мрежа за съдебно обучение, Националният институт на правосъдието публикува поканата на ЕМСО за участие в учебни посещения на европейски институции по Програма за обмен 2018. Подборът на участниците в посещенията се осъществява директно от ЕМСО.

 

Дати и място на провеждане на учебните посещения

В рамките на Програмата за обмен одобрените български магистрати ще имат възможност да участват в учебни посещения в Евроджъст, Съда на Европейския съюз, Европейския съд по правата на човека, Агенцията за основните права на ЕС, Хагската конференция по международно частно право и институциите на ЕС с продължителност от 2 до 5 дни, съобразно реда и условията, определени от Европейската мрежа за съдебно обучение.

 

Условия за кандидатстване

Всички  български съдии, прокурори и следователи, които владеят свободно английски или френски език имат право да участват в Програмата за обмен.  Институциите, за които може да се кандидатства са определени в падащите менюта на електронната заявка, в приложенията на това обявление и тук (EN; FR).

Заявките за участие се попълват електронно, съобразно приложените указания и се изпращат в Европейската мрежа за съдебно обучение до 09-ти февруари 2018 г. (петък) до 18.00 часа. ЕМСО не допуска получаването на заявки от кандидата след този срок.

Заявките за участие се попълват на английски или френски език.

Допустимо е кандидатстването за повече от едно посещение, като за всяко се подава отделна заявка.

Задължително е предоставянето на документ за владеене на език, който доказва владеене на съответния чужд език на ниво не по-ниско от В2 съгласно Общата европейска езикова рамка. Диплома от завършена езикова гимназия или паралелка с усилено изучаване на езика е допустима, както и всякакъв друг документ за владеене на езика, издаден на български.

Ако кандидатът е предоставил вече такъв документ при електронно кандидатстване за Програмата за обмен, може да не го прилага.

 

Предимство ще имат кандидатите за учебни посещения по програмата, които:

             ·   Не са участвали в други учебни посещения по тази програма.

             ·   Не са били одобрени в предишни издания на Програмата за обмен.

             ·   Активно са били ангажирани в организирането на Програмата за обмен като приемна страна или са приемали на индивидуален стаж европейски магистрати в страната. 

 

Инструкции за попълване

  1. Попълването на формуляр за кандидатстване се осъществява през сайта .
  2. Процесът на кандидатстване не може да бъде прекъснат и по-късно  да бъде продължен. Ако прекъснете попълването на заявката по каквато и да било причина, ще се наложи да започнете попълването на формуляра за кандидатстване отначало.
  3. Натискате бутона за обучителните посещения (Study Visits/Visites d’étude).
  4. Не попълвайте изискването за въвеждане на код.
  5. Натиснете бутона за кандидатстване (Apply/Postuler).
  6. Въведете коректно изискваните данни от ЕМСО в информационните кутийки.
  7. В полето за служебен електронен адрес (Office E-Mail / E-Mail professionnel), попълнете имейла, на  който желаете да бъде водена бъдещата кореспонденция с ЕМСО без значение дали е частен или професионален. Не въвеждайте общите имейли на институцията, в която работите, а персонален, на който лично отговаряте.
  8. Във връзка с вида институция, за която кандидатствате (In which institution would you like to undertake your training / Dans quelle institution souhaitez-vous effectuer votre stage) – отбележете един от предложените видове от падащото меню (National level/echelon national или Decentralised level/echelon deconcentre).
  9. Попълването на полето за  периода, през който желаете да посетите избраната вече от Вас институция е задължително (Please choose one hosting period/language/Veuillez sélectionner une période/langue d’accueil).
  10. Уверете се, че попадате в целевата група на институцията, която желаете да посетите. Информация за това можете да намерите в приложенията на това обявление или тук (EN; FR).
  11. Натиснете бутона (Add documents/Adjouter les documents) за прилагане и изпращане на сертификат за владеене на език. Автоматично ще се появи  имейл прозорец с необходимия адрес. Приложете необходимите документи.
  12. Не прилагайте сертификат за владеене на език, ако в предишни издания на Програмата за обмен вече сте изпращали. Изпратете имейл на автоматично посочения адресат, за да го уведомите за това. Ако имате технически проблем с изпращането на писмото, моля изпратете го директно на лицата за контакт на НИП в отделен имейл извън електронната система.
  13. Натиснете бутона за потвърждение (Submit application/Envoyer la candidature) с оглед  изпращането на Вашата заявка в ЕМСО.
  14. Запазете кода за  потвърждение на приетата заявка.
  15. Ще получите имейл с потвърждение от ЕМСО за регистрирането на Вашата заявка с код до 48 часа. Ако не получите такъв, проверете в спама на електронната си поща и след това се свържете с екипа на Обменната програма на адрес exchangeprogramme@ejtn.eu, за да ги информирате за проблема.
  16. За допълнителна информация и съдействие се обръщайте към програмни координатори Ралица Иванова (r.ivanova@nij.bg, тел. №02/9359 154) и Станислав Григоров (s.grigorov@nij.bg, тел. №02/9359 118).

 

За повече информация, публикуваме следните приложения:

 

ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯ EN; FR

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ, ОПИСАНИЕ НА ПОСЕЩЕНИЯТА И ЦЕЛЕВИТЕ ГРУПИ, ЗА КОИТО СЕ ПРЕДЛАГАТ EN; FR

 

Skip to content