Във връзка с последните изменения и допълнения на Наказателно-процесуалния кодекс, обнародвани в брой 63 на Държавен вестник от 4.08.2017 г., в сила от 5.11.2017 г. Националният институт на правосъдието стартира поредица от обучения по апелативни райони в страната за съдиите, разглеждащи наказателни дела. Програмата на тези обучения е изготвена от Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Обученията се финансират от бюджета на Националния институт на правосъдието и по проект BG05SFOP001-3.002-0001 „Качествено професионално обучение за повишаване ефективността на правосъдието”, осъществяван по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. 

 

Първото обучение от предвидения комплекс от дейности се проведе на 6 октомври 2017 г. за съдиите от Варненския апелативен район по Програмата за Регионални обучения на съдилищата и прокуратурите в страната. Над 100 наказателни съдии от съдебния район обсъдиха практическите въпроси, свързани с новото разпоредително заседание и другите изменения в НПК с г-жа Павлина Панова, заместник на председателя на Върховния касационен съд и председател на Наказателната колегия на ВКС. 

 

На 27.10.2017 г. съвместно с Районен съд Пловдив НИП организира регионално обучение за съдиите по наказателни дела с участието на съдиите от Върховния касационен съд, г-жа Лада Паунова и г-жа Мая Цонева.

 

НИП подготвя обучения за наказателните съдии и в останалите апелативните райони в страната, за които ще бъде публикувана допълнителна информация. 

 

Skip to content