С провеждането на Втория форум за правосъдие и права на човека на 20 – 22 април 2015 г. и работната среща, посветена на наказателни, административни и граждански аспекти на защитата правата на човека на 19 – 21 май 2015 г., приключи дейност 3 по проект „Повишаване капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи в Национален институт на правосъдието”, Договор за безвъзмездна финансова помощ 93-00-42/20.02.2013г., Норвежки финансов механизъм 2009-2014.
Вторият годишен Форум се фокусира върху актуални и общозначими въпроси на закрилата на човешките права в наказателен и гражданскоправен аспект, толерантността, зачитането на различията и защитата от дискриминация, както  и взаимодействието между Хартата на основните права, Европейската конвенция за правата на човека и международното хуманитарно право. Участие в събитието взеха представители на Посолството на Кралство Норвегия в България, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт, Висшия адвокатски съвет, Министерството на външните работи, преподаватели в областта на правата на човека, неправителствени организации за защита правата на човека, професионалните сдружения на магистратите, националният омбудсман, държавни органи и др. Присъстваха и магистрати от държави-членки на Европейския съюз, тъй като Форумът за правосъдие и права на човека беше първата инициатива на Националния институт на правосъдието, включена в програмата Каталог+ на Европейската мрежа за съдебно обучение.

Работната среща бе посветена на предизвикателствата пред присъединяването на Европейския съюз към Европейската конвенция за правата на човека; приложението на чл. 6 и 8 (наказателни аспекти) в националните съдилища и института на запрещението.

Проект „Повишаване капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи” се изпълнява от в Националния институт на правосъдието от февруари 2013 г. и продължава до октомври 2015 г. Основен акцент на проектните дейности е обучението на магистрати по права на човека.

Skip to content