Тридесет първоначално назначени съдии в Административен съд София-град и в административните съдилища на София-област, Варна, Бургас, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе и Хасково  в периода от 21 март до 04 април 2022 г. се обучават в присъствена форма в рамките на организирания от НИП задължителен курс за повишаване на квалификацията по чл. 259, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Съдиите Любомира Мотова, Весела Павлова, Галина Солакова, Мирослава Георгиева, Илиана Славовска, Аглика Адамова и Юлия Тодорова от ВАС и Димитрина Петрова от АССГ разработиха учебната програма на обучението, отчитаща измененията в нормативната рамка, както и приоритетите, заложени в Европейската стратегия за съдебно обучение 2021 – 2024 за развиване на уменията и компетентностите.

Обучението на новоназначените административни съдии включва електронен модул и присъствена част. В електронния модул обучаемите работиха самостоятелно с учебните ресурси на НИП, достъпни в Портала за електронно обучение и относими към работата на административните съдии. Присъствената част се провежда в зала 42 на НИП в рамките на 15 дни, в които участниците формират и развиват знания, умения и компетентности.

Skip to content