В продължение на създадената традиция  Националният институт на правосъдието организира публична лекция на  Сър Джефри Найс на тема  „Какво ново по отношение на Международните наказателни трибунали и ролята им за постигане на помирение”.  Баронеса Рут Дийч говори за „Етика и норми в юридическата професия”, Патрик Мадамс, Главен административен директор, Лондонско адвокатско сдружение „Инър Темпъл, –  „Ролята на Адвокатските сдружения, издаващи разрешения за адвокатска практика в юридическото образование”

Събитието е организирано със съдействието на Посолството на Великобритания в София и е във връзка със сътрудничеството между Република България и Великобритания в сферата на правосъдието и върховенството на закона и е част от кампанията за отбелязване на 800 години от подписването на Магна Харта.

Сър Найс разказа за историята и развитието на международното  наказателно право: „Не се сбъдна мечтата през ХХ век международните спорове да се решават с арбитраж, но вече няма да е възможно победителят да пише историята, благодарение на тези международни съдилища, защото вече има архив и историята е такава каквато е”.

Баронеса Дийч сподели, че „Един млад юрист, ако иска да практикува тази професия, трябва да бъде много внимателен в поведението си в обществото още от университета, защото уличаването в  нещо нередно, колкото и минимално да е то, може да доведе до край на твоята професия и репутация”

„Успееш ли да сложиш ръка на независимостта на адвокатите, то си успял да подтиснеш върховенството на закона”, бяха думите на Патрик Мадамс към аудиторията.

Сър Джефри Найс е един от най-видните британски юристи в областта на защитата на правата на човека. През 1998 г., започва работа като прокурор в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Той води прокурорско разследване за геноцид по редица дела, преди през ноември 2001 г. да поеме обвинението в процеса срещу Слободан Милошевич, приключил през 2006 г. Изпълнява длъжността заместник-председател на адвокатската колегия на Великобритания (The Bar Standards Board) от 2009 г. до 2014 г.
Баронеса Дийч придобива бакалавърска и магистърска степен от оксфордския колеж „Св. Анна” преди да продължи юридическото си образование в САЩ и Холандия. а по-късно и оглавява колежа. През 2004 г. баронеса Дийч напуска Оксфордския университет и става първия независим арбитър по въпросите на висшето образование (2004 -2008 г.). Баронеса Дийч е независим депутат в Камарата на лордовете (2005 – ) и председател на адвокатската колегия на Великобритания (The Bar Standards Board) от 2009 г. до 2014 г.

 

Skip to content