От 23 до 27 октомври 2017 г. младши магистрати от Германия, Испания и Франция посетиха Националния институт на правосъдието в рамките на първото издание на програма Аякос за 2017г. Програмата е ключова дейност на Европейската мрежа за съдебно обучение, която се финансира от Европейската комисия и има за цел да повиши знанията  и уменията на бъдещите съдии и прокурори за европейските съдебни системи чрез обмен на добри практики, опит и възгледи между представителите на различните съдебни системи. 

Изтъкнати преподаватели на НИП, представители на съдебните органи и институции, както и младши съдии и прокурори се срещнаха с европейските си колеги, за да обсъдят актуални въпроси, свързани с функционирането на съдебните системи и националните обучителни инициативи. Основен акцент в програмата бе работната сесия, посветена на изграждането на взаимното доверие и опознаването на европейските съдебни системи като инструмент за развитието на европейската съдебна култура. 

Обучаеми кандидати за младши съдии, прокурори и следователи от випуск 2017 – 2018 взеха активно участие в организираните работни и неформални срещи и посещения.


Информация за програма Аякос

Програмата включва посещение на  бъдещи съдии и прокурори за срок от две седмици при спазване на принципа на реципрочност.  След "българската" седмица на Аякос тази година, през 2018г. кандидатите за младши съдии, прокурори и следователи в Националния институт на правосъдието ще участват в едноседмичен стаж, организиран от съдебно-обучителна школа в друга страна – членка на Европейския съюз.

 

 

Skip to content