На 10.04.2015г. тримата кандидати за младши магистрати, които се обучават в Националния институт на правосъдието – Елена Зиновиева, Иван Стефанов и Сава Шишенков, ръководени от постоянния преподавател в Института, прокурор  Димитрия Дърмонска взеха специалната награда на журито на полуфинала на състезанието ТЕМИС, което се организира от Европейската мрежа за съдебно обучение /ЕМСО.
Специалната награда на журито е присъдена  на българския отбор  и в трите категории – за изключително качество на написания  текст по казус, който е свързан с международното право и по специално в областта на международно сътрудничество по наказателни дела на тема „Международно сътрудничество в борбата с морското пиратство”, за неговото представяне и последвалата дискусия.
Тази година състезанието се проведе в гр. Омшение, Република Словакия. В него взеха участие отбори от 9 държави. Това е уникално и единствено състезание, което се организира от европейска институция, отговаряща за съдебно обучение и е насочена към млади магистрати, които разработват теми в три основни области.
Всеки отбор се състои от трима младши магистрати и един ръководител. Отборът представя казус в съответната област, който се изпраща предварително на жури, състоящо се от трима членове, след този предварителен кръг, на полуфинала отборите представят казуса по избраната тема пред него и пред останалите участници в състезанието. Последният кръг е дискусия по темата, като журито задава въпроси.
От 2010г. до момента Националният институт на правосъдието е участвал с десет отбора.
 

Skip to content