В понеделник, 11.02.2013 г., на официална церемония в Гранд Хотел София бе подписан договор между Националния институт на правосъдието (НИП), в качеството на бенефициент, и Министерството на правосъдието (МП), в качеството на Програмен оператор, по Програма BG14 на Норвежкия финансов механизъм (2009-2014 г.).
С това се поставя началото на изпълнението от НИП на предварително дефиниран проект „Повишаване капацитета на съдебната система и обучение по Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи в Националния институт на правосъдието” в рамките на НФМ (2009-2014). Проектът е с продължителност 24 месеца. Стратегическата цел на проекта е повишаване на капацитета на съдебната система за тълкуване и прилагане на националното законодателство в съответствие с принципите и стандартите Европейската конвенция за защита  правата на човека и основните свободи и решенията на ЕСПЧ.
На церемонията Министерство  на правосъдието подписа договори по одобрени за изпълнение проекти също и с Висшия съдебен съвет (бенефициент по Програма BG14 на НФМ) и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (бенефициент по Програма BG15 на НФМ)
На подписването присъстваха посланикът на Норвегия Н. Пр. Гуро Катарина Викор, министърът на правосъдието Диана Ковачева, министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, представители на Европейската комисия и на други институции.
 

 

 

Skip to content